Beveiliging nieuws

Onze partners

Optex

Gold-IP

SmartSD

Hikvision

MPL

Top Security

Brivo

Masset Solutions

Nimo Drone Security

Sequrix

BHVcertificaat.online

20face

Eagle Eye Networks

ADI

VVNL

Bosch Security Systems

VEB

Advancis

VideoGuard

NIBHV

Avigilon Alta

OSEC

CardAccess

CSL

Nenova

HD Security

CDVI

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

Seris

Eizo

Crown Security Services

RoSecure

Nimo Dog Security

VAIBS

Uniview

Dahua

Paxton

EAL

Alarm Meldnet

Centurion

Paraat

Secusoft

i-Pro

Alphatronics

Seagate

PG Security Systems

SmartCell

Genetec

Lobeco

G4S

2N

Dero Security Products

Ajax Systems

DZ Technologies

Trigion

Akuvox

Bydemes

Hanwha Vision Europe

HID

Multiwacht

Milestone

GFT

SMC Alarmcentrale

VBN

Service Centrale Nederland

Kiwa

JMB Groep

SOBA

NetworxConnect

Regio Control Veldt

ARAS

Traka ASSA ABLOY

Add Secure

Unii

IDIS

Connect Security

De Beveiligingsjurist

Explicate

Securitas

ASIS

Kabinet komt met gezamenlijke aanpak witwassen

3 december 2019
Redactie
05:41

De openbare consultatie van het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen is gestart. Hiermee maken minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zich hard voor een gezamenlijke aanpak van witwassen. Via de internetconsultatie kunnen burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties reageren.

Het wetsvoorstel bevat grofweg drie maatregelen. De eerste betreft een verbod op contante betalingen vanaf 3.000 euro. Dit verbod geldt voor handelaren (beroeps- of bedrijfsmatige kopers en verkopers van goederen). Zij mogen dit bedrag niet omzeilen via meerdere losse contante betalingen. Hiermee wordt het moeilijker crimineel geld wit te wassen. Criminelen doen dit bijvoorbeeld door dure goederen te kopen. Contant geld wordt vaak gebruikt omdat het moeilijk traceerbaar is, zodat onduidelijk is waar het geld vandaan komt. Zo kunnen criminelen verhullen dat het afkomstig is van criminele activiteiten. Ook België kent een verbod op contant geld van 3.000 euro.

Gegevens uitwisselen
De tweede maatregel maakt mogelijk dat instellingen zoals banken, die een wettelijke plicht hebben om transacties te monitoren, makkelijker gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Dit maakt gezamenlijke transactiemonitoring mogelijk. Doel van deze maatregel is om crimineel gedrag eerder en beter te signaleren. Criminelen wisselen vaak tussen verschillende instellingen, zodat hun criminele gedrag niet opvalt.
De derde maatregel zorgt ervoor dat instellingen die moeten voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) informatie met elkaar kunnen delen wanneer er bij hun cliënten tekenen zijn van integriteitsrisico’s. Instellingen moeten voortaan onderzoeken of hun cliënt gebruikt maakt (of eerder gebruik heeft gemaakt) van dienstverlening bij andere instellingen. Wanneer blijkt dat dit het geval is, moeten zij nadere informatie opvragen, waarbij zij verplicht zijn om deze informatie te verstrekken. Hierdoor kunnen criminelen niet langer ongestoord gebruik maken van financiële of andere dienstverlening.

Belangstellenden kunnen tot 13 januari reageren via deze website.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner