Beveiliging nieuws

Onze partners

Gold-IP

GFT

SmartSD

Oribi ID Solutions

Securitas

Ajax Systems

Nimo Dog Security

Dero Security Products

Centurion

Regio Control Veldt

Masset Solutions

OSEC

ADI

HD Security

Paxton

Unii

VAIBS

Seagate

MPL

Genetec

Optex

Seris

2N

Eizo

Multiwacht

CardAccess

VVNL

CSL

Hanwha Vision Europe

PG Security Systems

Nimo Drone Security

Top Security

VideoGuard

BHVcertificaat.online

VBN

Kiwa

Paraat

Lobeco

Alphatronics

Uniview

VEB

Secusoft

ARAS

RoSecure

20face

ASSA ABLOY

Bydemes

Explicate

Brivo

NIBHV

Sequrix

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Trigion

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

HID

Avigilon Alta

SOBA

Dahua

CDVI

Service Centrale Nederland

Akuvox

Bosch Security Systems

G4S

Connect Security

IDIS

Hikvision

SmartCell

Nenova

Milestone

Crown Security Services

Add Secure

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

DZ Technologies

ASIS

Advancis

Alarm Meldnet

i-Pro

EAL

Kabinet onderzoekt of het CO-melders kan verplichten

13 april 2018
Redactie
06:58

Jaarlijks komen naar schatting zo’n tien mensen om het leven door koolmonoxidevergiftiging. Dit is te voorkomen met een eenvoudig apparaatje, dat hooguit enkele tientjes kost. Het kabinet overweegt daarom om toepassing van CO-melders verplicht te gaan stellen.

De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd om te onderzoeken of koolmonoxidemelders verplicht gesteld kunnen worden. In eerste instantie bij nieuwbouw en renovatie, maar later wellicht voor alle woningen. Volgens de Kamerleden Henk Krol (50Plus), Suzanne Kröger (Groenlinks) en Sandra Beckerman (SP) zijn de kosten van een koolmonoxidemelder verwaarloosbaar in verhouding tot de totale bouw- of renovatiekosten van een woning, terwijl zo’n apparaatje vele doden en gewonden kan voorkomen. Zij dienden daarom een motie in, die door de meerderheid van de Tweede Kamer is aangenomen.

Gezondheidsklachten
Behalve doden, veroorzaakt koolmonoxide ook veel chronische gezondheidsklachten. Toch zijn de melders niet verplicht. Wel heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid na een onderzoek in 2015 het Kabinet geadviseerd om voorlichtingscampagnes te starten. Die worden door de brandweer uitgevoerd. De campagnes zijn echter niet effectief genoeg. De meeste mensen kennen inmiddels het gevaar, maar gaan niet over tot de aanschaf van een melder. En zelfs als zij dat wel doen, kiezen zij niet altijd de juiste melder of vergeten zij dat zo’n melder onderhoud nodig heeft en niet eeuwig meegaat. De brancheverenigingen VEBON-NOVB en Uneto-VNI willen eveneens dat CO-melders worden verplicht, maar wijzen ook op het belang van goede opleiding en certificering van installateurs van verwarmingstoestellen. Want die apparaten zijn vaak de boosdoener als ze onzorgvuldig zijn geïnstalleerd. VEBON-NOVB benadrukt daarnaast het belang van goede CO-melders met een duidelijke instructie. Daarmee wordt gedoeld op melders die ook lagere, niet dodelijke concentraties meten om gezondheidsklachten te voorkomen. Dergelijke melders waarschuwen bovendien ook als onderhoud of vervanging noodzakelijk wordt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner