Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

OSEC

Service Centrale Nederland

Advancis

20face

EAL

Multiwacht

RoSecure

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

Top Security

Masset Solutions

Dero Security Products

Ajax Systems

CSL

CardAccess

HD Security

Lobeco

Bydemes

Unii

SmartCell

Alphatronics

Brivo

Gold-IP

Optex

SOBA

IDIS

CDVI

NetworxConnect

Add Secure

Explicate

Eizo

Seagate

ASSA ABLOY

SmartSD

Paxton

Securitas

ADI

Trigion

De Beveiligingsjurist

VAIBS

Akuvox

Bosch Security Systems

Genetec

2N

ASIS

DZ Technologies

Avigilon Alta

Centurion

Secusoft

Seris

NIBHV

JMB Groep

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

Nenova

Uniview

GFT

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

G4S

i-Pro

Crown Security Services

ARAS

VEB

Hikvision

VBN

Traka ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

VVNL

HID

Milestone

Connect Security

Paraat

Kiwa

Alarm Meldnet

VideoGuard

Sequrix

Kabinet wil meer informatie over cyber delen met bedrijfsleven

4 februari 2021
Redactie
13:20

De afgelopen maanden is minister Grapperhaus in samenspraak met andere betrokken ministers nagegaan of er aanvullingen nodig zijn op de huidige wettelijke taken en bevoegdheden van het Nationaal Cyber Security Centrum om informatie te delen. Het gaat dan onder andere om informatie voor private partijen.

Zoals onder andere blijkt uit het Cyber Security Beeld Nederland 2020, is de digitale dreiging permanent. Daarnaast misbruiken allerlei actoren het digitale domein voor cyberaanvallen die onze maatschappij gedurende korte of langere tijd kunnen verlammen. Verhoging van de digitale weerbaarheid blijft de belangrijkste maatregel om deze risico’s te beheersen. Ook in de toekomst zal een stevige inzet op digitale weerbaarheid noodzakelijk blijven.

Landelijk Dekkend Stelsel
Op basis van de Wbni is het de primaire taak van het NCSC om vitale aanbieders en Rijksoverheidsorganisaties in geval van dreigingen en incidenten met betrekking tot hun netwerk- en informatiesystemen te informeren, adviseren en indien nodig bijstand te verlenen. Uiteraard is digitale veiligheid ook voor organisaties die geen vitale aanbieder of Rijksoverheid zijn van belang. Daarom heeft het kabinet sinds 2018 ingezet op de ontwikkeling van het Landelijk Dekkend Stelsel (LDS) van cybersecurity samenwerkingsverbanden, zodat ook die andere organisaties via het LDS zo goed mogelijk kunnen worden voorzien van relevante dreigingsinformatie.
Het LDS is een belangrijk instrument om informatie-uitwisseling mogelijk te maken. Tegelijkertijd is het LDS als onderdeel van de Nederlandse cybersecurityaanpak nog steeds in opbouw. Vanwege de snelle ontwikkelingen op het digitale vlak is bekeken of aanvullingen op de wettelijke taken en bevoegdheden van het NCSC op dit gebied nodig zijn.

Mogelijke wijzigingen Wbni
De minister vindt dat obstakels bij informatiedeling door het NCSC onwenselijk zijn. Daarom wordt op dit moment bekeken of de Wbni op een aantal punten moet worden gewijzigd. Het gaat om het mogelijk maken dat het NCSC in bijzondere gevallen informatie rechtstreeks aan individuele organisaties kan verstrekken die niet deel uitmaken van de Rijksoverheid of van de vitale infrastructuur in Nederland. Ook wil de minister het mogelijk maken dat het NCSC Organisaties die Kenbaar Tot Taak hebben (OKTT’s) om hun achterban te informeren, vertrouwelijk herleidbare informatie over aanbieders, bijvoorbeeld over kwetsbare IP-adressen van aanbieders, kan delen met OKTT’s. Zo kunnen de OKTT’s als schakelorganisaties de betreffende aanbieders in hun achterban hierover kunnen informeren.

De Wbni wijzigingen moeten nog nader worden uitgewerkt en afgestemd met alle belanghebbenden binnen het cybersecuritystelsel. De eventuele aanpassing van de Wbni wordt met voorrang opgepakt.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner