Beveiliging nieuws

Onze partners

Milestone

Secusoft

Service Centrale Nederland

Alphatronics

Brivo

Avigilon Alta

HD Security

Optex

Eagle Eye Networks

Top Security

2N

Add Secure

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

VEB

GFT

MPL

Regio Control Veldt

Seris

Crown Security Services

Akuvox

Seagate

CSL

Centurion

VVNL

Trigion

Genetec

Connect Security

JMB Groep

Lobeco

PG Security Systems

VideoGuard

Hikvision

Sequrix

VAIBS

Advancis

Unii

20face

SMC Alarmcentrale

Dahua

Multiwacht

Nimo Drone Security

Bosch Security Systems

Ajax Systems

CardAccess

Explicate

EAL

Kiwa

Dero Security Products

DZ Technologies

Masset Solutions

Bydemes

NIBHV

Paraat

BHVcertificaat.online

Paxton

ARAS

Traka ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

HID

De Beveiligingsjurist

Eizo

ASIS

i-Pro

CDVI

Securitas

Nimo Dog Security

VBN

Gold-IP

ASSA ABLOY

SmartCell

IDIS

RoSecure

SmartSD

Nenova

NetworxConnect

OSEC

G4S

Uniview

ADI

SOBA

Kamerleden twijfelen aan kwaliteit screening bij politie

20 oktober 2020
Redactie
15:26

Door de grote personeelstekorten bij de politie en de wens om meer mensen met een etnische achtergrond aan te nemen, zouden nieuwe medewerkers onvoldoende streng worden gescreend. Daarover hebben verschillende Kamerleden vragen gesteld aan minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid.

In 2018 meldde een aspirant dat zijn zus en nicht naar Syrië gingen. Normaal maakt zo’n ontwikkeling een kandidaat ongeschikt om bij de politie te werken. Maar de betreffende aspirant kreeg een compliment voor zijn transparantie. De zus keerde afgelopen voorjaar terug naar Nederland en werd vastgezet als terreurverdachte. De aspirant bleek zelf ook niet te deugen. Hij raakte zijn rijbewijs kwijt nadat hij meer dan 50 km per uur te hard had gereden. In plaats van dit te melden, verrichtte hij in zijn vrije tijd zonder toestemming chauffeursdiensten. Toen de leiding daar achterkwam, werd de man ontslagen. Kamerleden van de PVV en SP vinden dat het niet zover had mogen komen.

Rotte appels
Kamerlid Lilian Helder van de PVV verklaart tegenover De Telegraaf het niet te begrijpen dat er geen alarmbellen afgaan als een agent vertelt dat familieleden naar Syrië zijn vertrokken. Zij vreest dat diversiteit voor de politie belangrijker is geworden dan integriteit. Ronald van Raak van de SP denkt dat eerder de personeelstekorten verantwoordelijk zijn voor het lichtere screeningsregiem. Chris van Dam van het CDA zegt dat het integriteitsbeleid teveel op de gewone agent is gericht, terwijl ‘rotte appels’ de dans ontspringen. Hij vindt dat meldingen, zoals die van de aspirant met familie in Syrië, op de juiste plek terecht moeten komen, zodat er iets mee gedaan wordt. Dilan Yesilgöz-Zegerius van de VVD wil van de minister graag weten hoe hij corruptie en andere vormen van ondermijning binnen de politie wil aanpakken. Attje Kuiken tot slot waarschuwt dat dit soort kwesties het aanzien van en vertrouwen in de politie kunnen beschadigen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner