Kamerleden twijfelen aan kwaliteit screening bij politie

Door de grote personeelstekorten bij de politie en de wens om meer mensen met een etnische achtergrond aan te nemen, zouden nieuwe medewerkers onvoldoende streng worden gescreend. Daarover hebben verschillende Kamerleden vragen gesteld aan minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid.

In 2018 meldde een aspirant dat zijn zus en nicht naar Syrië gingen. Normaal maakt zo’n ontwikkeling een kandidaat ongeschikt om bij de politie te werken. Maar de betreffende aspirant kreeg een compliment voor zijn transparantie. De zus keerde afgelopen voorjaar terug naar Nederland en werd vastgezet als terreurverdachte. De aspirant bleek zelf ook niet te deugen. Hij raakte zijn rijbewijs kwijt nadat hij meer dan 50 km per uur te hard had gereden. In plaats van dit te melden, verrichtte hij in zijn vrije tijd zonder toestemming chauffeursdiensten. Toen de leiding daar achterkwam, werd de man ontslagen. Kamerleden van de PVV en SP vinden dat het niet zover had mogen komen.

Rotte appels
Kamerlid Lilian Helder van de PVV verklaart tegenover De Telegraaf het niet te begrijpen dat er geen alarmbellen afgaan als een agent vertelt dat familieleden naar Syrië zijn vertrokken. Zij vreest dat diversiteit voor de politie belangrijker is geworden dan integriteit. Ronald van Raak van de SP denkt dat eerder de personeelstekorten verantwoordelijk zijn voor het lichtere screeningsregiem. Chris van Dam van het CDA zegt dat het integriteitsbeleid teveel op de gewone agent is gericht, terwijl ‘rotte appels’ de dans ontspringen. Hij vindt dat meldingen, zoals die van de aspirant met familie in Syrië, op de juiste plek terecht moeten komen, zodat er iets mee gedaan wordt. Dilan Yesilgöz-Zegerius van de VVD wil van de minister graag weten hoe hij corruptie en andere vormen van ondermijning binnen de politie wil aanpakken. Attje Kuiken tot slot waarschuwt dat dit soort kwesties het aanzien van en vertrouwen in de politie kunnen beschadigen.

Gedeeld

Geef een reactie