KNVB boos op FC Den Bosch wegens inzet gezichtsherkenning

Disproportioneel vindt de KNVB de inzet van camera’s met gezichtsherkenning voor het handhaven van stadionverboden bij FC Den Bosch. De club heeft voor dit doel 24 camera’s laten installeren, die ongewenste bezoekers moeten herkennen. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens vindt de maatregel te ver gaan.

Volgens veiligheidscoördinator Willem Heeren is er niets aan de hand. “We herkennen mensen op camera en die beelden ‘knopen’ we dan aan een afbeelding van een bepaald persoon. We gebruiken deze techniek ook bij stadionverboden, het stelt allemaal niet zo veel voor”, zegt hij tegenover Omroep Brabant. De Autoriteit Persoonsgegevens denkt er anders over. Volgens de privacywaakhond wordt biometrische herkenning in het algemeen niet goedgekeurd.

Niet nieuw
Nieuw is het gebruik van gezichtsherkenning in stadions niet. ADO Den Haag voerde het als een van de eerste clubs in, maar had wel te maken met een ander veiligheidsrisico dan FC Den Bosch. Ook andere stadions maken er tegenwoordig gebruik van. Om mensen met een stadionverbod te herkennen en de toegang te weigeren, maar ook om geweldplegers te identificeren. Verder wordt gezichtsherkenning gebruikt om vaste bezoekers met een abonnement zonder controle door te laten. In dat geval wordt toestemming door betrokkenen verleend en is er niets aan de hand. Daan Schippers van de KNVB benadrukt dat gezichtsherkenning ten bate van stadionverboden op dit moment nog als disproportioneel ten opzichte van het doel wordt beschouwd. Of dit voor FC Den Bosch een reden is om de maatregel terug te draaien is niet bekend.

Gedeeld

Geef een reactie