Beveiliging nieuws

Onze partners

CDVI

Top Security

VBN

VAIBS

Nimo Dog Security

Uniview

ASSA ABLOY

OSEC

HD Security

Paraat

Masset Solutions

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

Dahua

ADI

Add Secure

Alphatronics

SmartCell

Connect Security

Lobeco

NetworxConnect

VideoGuard

VVNL

Eizo

RoSecure

Securitas

Oribi ID Solutions

CardAccess

Centurion

ASIS

VEB

20face

SmartSD

Regio Control Veldt

CSL

Avigilon Alta

Advancis

Kiwa

Bydemes

JMB Groep

Optex

Nimo Drone Security

Brivo

HID

Secusoft

MPL

Milestone

EAL

Hikvision

Seagate

DZ Technologies

GFT

Multiwacht

Ajax Systems

IDIS

Dero Security Products

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

i-Pro

Genetec

Seris

Eagle Eye Networks

Unii

Nenova

Service Centrale Nederland

G4S

Paxton

NIBHV

Hanwha Vision Europe

2N

Explicate

ARAS

SOBA

Sequrix

Alarm Meldnet

PG Security Systems

Bosch Security Systems

Crown Security Services

Akuvox

Gold-IP

Trigion

KPN start uitfaseren ISDN, alarmsysteem valt mogelijk uit

2 september 2019
Redactie
06:13

Omdat de techniek na bijna dertig jaar sterk verouderd is geraakt, stopt KPN met het leveren van ISDN. Dat kan consequenties hebben voor nog altijd een groot aantal alarminstallaties, omdat ISDN destijds erg populair was in de beveiligingsbranche. Gebruikers wordt aangeraden hun systemen te testen.

Het was al geruime tijd geleden aangekondigd, maar gisteren was het dan ‘Black Sunday’. De dag waarop KPN zou beginnen met het buiten bedrijf stellen van het ISDN-netwerk. De techniek die ooit geïntroduceerd werd als verbetering van analoge telecommunicatie, is intussen achterhaald door All-over-IP. De beveiligingsbranche was ruim tien jaar geleden al geïnformeerd dat dit zou gebeuren en ontwikkelde apparatuur, waarmee bestaande alarmsystemen geschikt gemaakt konden worden voor IP-netwerken. Veel installateurs en gebruikers van alarmapparatuur besloten echter af te wachten, omdat aan de omschakeling redelijk hoge kosten waren verbonden.

Gewaarschuwd
Analoge telefonie (PSTN) blijft voorlopig nog minimaal 3 jaar in gebruik, maar ISDN en meervoudig PSTN worden vanaf 1 september geleidelijk buiten gebruik gesteld. Abonnees werden hiervoor al in 2017 gewaarschuwd, maar volgens de particuliere alarmcentrales zijn er nog altijd duizenden gebruikers van alarmsystemen die geen actie hebben ondernomen en die er dus sinds zondag niet meer zeker van kunnen zijn dat inbraak- en brandmeldingen de hulpdiensten gaan bereiken. Volgens KPN gaat het vrijwel alleen om bedrijven. Particulieren zouden nagenoeg geen gebruik meer maken van ISDN. KPN biedt aan dat gebruikers van ISDN heel snel weer bereikbaar worden gemaakt als zij contact opnemen, maar dan wel via nieuwe technologie.

Andere telecombedrijven
Ook klanten van andere telecombedrijven die ISDN gebruiken, krijgen te maken met het uitfaseren van de technologie. Deze werd in de jaren 90 populair met de opkomst van internet. Dankzij ISDN werd gelijktijdig bellen en internetten mogelijk, zonder dat twee abonnementen afgesloten moesten worden. Ook voor alarmering werd ISDN zeer geschikt geacht, vooral toen er apparatuur kwam waarmee via het altijd beschikbare servicekanaal van ISDN gecommuniceerd kon worden. Zo kreeg men de betrouwbaarheid van een dure vaste lijn tegen aanzienlijk lagere kosten.
Tot 1 april 2020 blijft ISDN beperkt beschikbaar. Varianten met meerdere kanalen (ISDN15/20/30) blijven actief tot 1 oktober 2021.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner