Beveiliging nieuws

Onze partners

Securitas

VVNL

HID

NIBHV

GFT

Multiwacht

Explicate

Connect Security

Lobeco

Nenova

Eagle Eye Networks

20face

G4S

De Beveiligingsjurist

ARAS

Advancis

Brivo

VBN

Service Centrale Nederland

Secusoft

Bydemes

Nimo Dog Security

SmartSD

Ajax Systems

Avigilon Alta

Seris

Masset Solutions

Kiwa

Paxton

VideoGuard

Nimo Drone Security

SMC Alarmcentrale

RoSecure

Uniview

2N

Oribi ID Solutions

OSEC

EAL

CSL

Add Secure

Unii

Paraat

CardAccess

Milestone

ASSA ABLOY

Genetec

BHVcertificaat.online

SOBA

Centurion

Trigion

NetworxConnect

Akuvox

Optex

Crown Security Services

JMB Groep

Hikvision

Gold-IP

Alarm Meldnet

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

ASIS

Sequrix

IDIS

SmartCell

Seagate

Eizo

Top Security

i-Pro

VEB

ADI

DZ Technologies

CDVI

VAIBS

Regio Control Veldt

Alphatronics

HD Security

PG Security Systems

Kunstmatige intelligentie tegen onnodige aangiftes

26 september 2019
Redactie
08:34

Wie online aangifte wil doen bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) kan nu een ‘slimme keuzehulp’ gebruiken, die werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Daarmee wordt sneller vastgesteld of werkelijk sprake is van een strafbaar feit en of het terecht is om het voorval bij de politie aan te geven.

Met het hulpmiddel wil de politie mensen eerder duidelijkheid geven en onterechte aangiftes voorkomen. “Wij krijgen jaarlijks 42.000 aangiftes van aan- en verkoopfraude”, zegt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). In zo’n tienduizend gevallen blijkt na bestudering door een politiemedewerker dat er geen sprake is van een strafbaar feit. Je opgelicht voelen betekent volgens de woordvoerder niet altijd dat je ook in strafrechtelijke zin bent opgelicht.

Wanprestatie
Van der Linden: “Vorig jaar kwamen bijvoorbeeld tientallen aangiftes binnen tegen een webwinkel die tijdens een hittegolf airco’s verkocht. De winkel kon de producten niet leveren, omdat de leverancier in China in gebreke bleef. In dergelijke gevallen ontbreekt de opzet en valsheid. Dan is sprake van een wanprestatie en moet de aangever naar een ander loket. Met behulp van de nieuwe ‘slimme keuzehulp’ kunnen wij de vele duizenden aangiftes eruit filteren die geen oplichting betreffen. Ook is het mogelijk om mensen die zich wel opgelicht voelen, toch een handelingsperspectief te bieden, bijvoorbeeld door ze te verwijzen naar een juridisch loket. Daardoor weten mensen sneller waar ze aan toe zijn en kunnen wij ons concentreren op de zaken die wél strafbaar zijn.”

Advies
Iemand die aangifte wil doen krijgt altijd eerst de vraag of hij daarbij ondersteuning wil van de ‘slimme keuzehulp’. “Na akkoord stelt het systeem vervolgens vragen bij wat wordt ingevuld. Op basis daarvan volgt een advies”, zegt Van der Linden. In elke stap van dit proces kan de aangever besluiten om alsnog via de ‘oude manier’ aangifte te doen. “Dan vul je gewoon weer een aangifteformulier in. Dit wordt dan later door een politiemedewerker beoordeeld en ook dan kan er nog aanvullende informatie nodig zijn. Het duurt daardoor langer voordat je duidelijkheid hebt over het vervolg. Met behulp van de slimme keuzehulp weet je dat gelijk.”

Groter geheel
Sinds begin dit jaar heeft de politie een Nationaal Politielab Artificial Intelligence. Daarin werken politiemensen samen met promovendi van verschillende universiteiten aan de mogelijke toepassingen van kunstmatige intelligentie binnen het politiewerk. De ‘slimme keuzehulp’ past daarmee in een groter geheel.
“Onder toezicht van politiemensen leert het systeem – op basis van dat wat burgers invoeren – betere vragen te stellen en antwoorden te geven. Zo neemt de kwaliteit van aangiftes toe en verbetert de dienstverlening”, zegt programmadirecteur Digitalisering en Cybercrime Theo van der Plas. “Daarnaast opent het deuren voor analyse: in het geval van internetoplichting kan het systeem op termijn bijvoorbeeld ook patronen ontdekken en zo bepaalde aangiftes bundelen. Naast de inzet bij het LMIO kijken we nu ook of dit mogelijk ook te gebruiken is bij andere onderdelen van het politiewerk.”

Bron: politie.nl

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner