Medische gegevens niet veilig bij coronatestlijn

Callcentermedewerkers van de coronatestlijn kunnen eenvoudig op zoek gaan naar gevoelige persoonsgegevens van mensen die zich hebben laten testen op het coronavirus. Dat maakt Nieuwsuur bekend, dat door enkele medewerkers getipt is.

De medewerkers zijn in dienst van callcenter Teleperformance en veelal geworven via de uitzendbureaus Olympia en YoungCapital. Zij werken in de regel thuis en krijgen van daaruit toegang tot het GGD-systeem voor het inplannen en bellen van mensen die getest worden op het coronavirus. Wie weten wil of de buurman zich heeft laten testen en wat de uitslag was, komt daar zo achter. Dan is ook meteen het bsn-nummer bekend, evenals andere gevoelige gegevens, zoals informatie over onderliggende ziektes. Meer dan een achternaam en geboortedatum is niet nodig.

Grote haast
Volgens de medewerkers is het callcenter met grote haast opgezet. Zij zeggen nauwelijks te zijn ingewerkt. Voor 10 euro bruto per uur moeten zij afspraken inplannen en mensen bellen die negatief getest zijn. Mensen met een positieve uitslag (besmet) worden door GGD-ers gebeld. Het gebruikte systeem is volgens de medewerkers vrij complex en snel uit de grond gestampt. Het zou veel kinderziektes en storingen hebben, waardoor de wachttijden opliepen. De medewerkers klagen er ook over dat zij geen training hebben gekregen in het voeren van moeilijke gesprekken. Zij krijgen soms heel angstige of heel boze mensen aan de telefoon en weten niet hoe zij daarmee moeten omgaan. Ook de privacy deugt niet. De medewerkers hebben wel een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen, maar daar zou lang niet iedereen zich aan houden. Collega’s wisselen regelmatig persoonsgegevens onderling uit, omdat zij vastlopen in hun werk. Er zouden wel controlemechanismen zijn om dat te ontdekken, maar die worden omzeild door screenshots via WhatsApp uit te wisselen. Sommige medewerkers hebben ook wel begrip voor de situatie. Er was eenvoudigweg geen tijd om een deugdelijk, door en door getest systeem op te zetten.

Gedeeld

Geef een reactie