Beveiliging nieuws

Onze partners

VideoGuard

Seagate

Multiwacht

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

CSL

Centurion

CardAccess

Paxton

G4S

GFT

Explicate

OSEC

Seris

MPL

Eizo

Nimo Drone Security

Ajax Systems

ADI

Advancis

Avigilon Alta

Masset Solutions

Dero Security Products

SOBA

Hikvision

Connect Security

ARAS

Koninklijke Oosterberg

i-Pro

IDIS

SMC Alarmcentrale

VVNL

Alarm Meldnet

VEB

PG Security Systems

Kiwa

HID

CDVI

Top Security

Genetec

Alphatronics

DZ Technologies

Akuvox

Trigion

HD Security

Brivo

Service Centrale Nederland

VBN

Bosch Security Systems

EAL

NetworxConnect

Uniview

ASSA ABLOY

Nenova

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

Gold-IP

NIBHV

20face

RoSecure

Nimo Dog Security

SmartCell

Secusoft

Traka ASSA ABLOY

Bydemes

Sequrix

Lobeco

Paraat

Unii

VAIBS

2N

Optex

Milestone

Crown Security Services

Dahua

Eagle Eye Networks

ASIS

Hanwha Vision Europe

Add Secure

BHVcertificaat.online

SmartSD

Securitas

Meer aftapbevoegheden voor AIVD

28 oktober 2016
Redactie
10:16

Het kabinet komt met de omstreden wet die de bevoegdheden van de inlichtingendiensten vergroot. De AIVD en de MIVD mogen binnenkort alle datakabels op grote schaal aftappen. Volgens het kabinet komt hier wel strenge controle op.

Bij de wijze van aftappen die de inlichtingendiensten voor ogen hebben, wordt ook informatie verkregen van mensen die nergens van verdacht worden. Daarom ligt deze kwestie gevoelig in de politiek. Aanvankelijk was daarom al voorgesteld dat de diensten vooraf een aanvraag moeten indienen, die goedgekeurd moet worden door de minister en een onafhankelijke groep juristen. Dat ging de oppositie echter nog niet ver genoeg. Daarom wordt de toetsingscommissie een grotere organisatie met meer slagkracht. De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) gaat ook niet alleen bestaan uit juristen, maar ook uit technici en cyberspecialisten.

Noodzakelijk
De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) vinden de nieuwe wet beslist noodzakelijk. Bijna al het dataverkeer, waaronder telefonie, internet, e-mail en sociale media, lopen via de kabel. Ook mobiel telefoonverkeer wordt via kabels van de ene naar de andere zendmast gestuurd. De kabel wordt ook misbruikt. Bijvoorbeeld voor aanvallen op datanetwerken en wapensystemen. “We zijn doof en blind aan het worden tegenover een tegenstander die zich wel alles permitteert”, zegt de MIVD in De Telegraaf. “Als de nieuwe wet er niet snel komt, kunnen we straks amper nog militaire operaties uitvoeren.” Op het moment geldt een wet uit 2002. Die staat alleen toe dat inlichtingendiensten satellietverkeer aftappen. Het aftappen van kabels mag ook, maar alleen als het om de kabel van een verdachte gaat. In de toekomst kunnen de diensten als het ware een sleepnet door de kabel trekken in de hoop dat daarmee bruikbare informatie boven water komt.
Het wetsvoorstel moet nog door de Kamer behandeld worden. De PvdA was altijd een sterk tegenstander en het is de vraag of deze partij nu wel akkoord gaat.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner