Meer criminele motorclubs ondanks verboden

Het verbod van de motorclubs Bandidos en Satudarah, maakt nog geen einde aan dit fenomeen. Dit concludeert het Regionale Informatie- en Expertisecentrum Den Haag (RIEC). Er komen verschillende nieuwe clubs, ook organisaties waarbij het niet meer gaat om motorrijden.

In het jaarverslag 2017 van het RIEC worden zorgen geuit over het toenemend aantal look-a-likeclubs, die qua opzet en hiërarchie sterk lijken op motorclubs maar zonder motorrijden als verbindende factor. Sinds 2012 richt de overheid zich op de aanpak van motorclubs die verdacht worden van georganiseerde criminaliteit, zoals drugshandel en afpersing. Twee clubs werden in dat kader al verboden. Andere clubs hangt ook een verbod boven het hoofd. Juridisch is dit een lastige kwestie, omdat het moeilijk is een organisatie aan te pakken, waarvan alleen enkele leden zich schuldig maken aan criminaliteit.

Dreiging
Vanwege de ernst van de dreiging, houdt de overheid vast aan het verbieden van hele clubs. Regelmatig vinden ernstige incidenten plaats. Vorig jaar nog zijn vijf clubhuizen gecontroleerd, waarvan er vervolgens vier in een procedure voor sluiting terechtkwamen, zo schrijft De Telegraaf. Burgemeesters proberen te voorkomen dat de clubleden horecagelegenheden als clubhuis gaan gebruiken.
Het RIEC, een samenwerkingsverband tussen de 28 regiogemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en andere opsporingsinstanties om de georganiseerde criminaliteit aan te pakken, onderzoekt nog vijf kopstukken. Ook de geldstromen en het ’verdienmodel’ van de clubs kunnen rekenen op extra aandacht.

Gedeeld

Geef een reactie