Meerdere leden van OMT bedreigd en thuis opgezocht

Meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) zijn de afgelopen tijd bedreigd. Dat blijkt uit gesprekken die NU.nl met hen gevoerd heeft. De bedreigers zijn mogelijk personen die het niet eens zijn met de coronamaatregelen, die meestal gebaseerd worden op adviezen van het OMT.

Veel van de bedreigingen zijn per brief geuit, waarbij de brieven niet per post werden verstuurd, maar bij de OMT-leden thuis in de brievenbus zijn gedaan. In de brieven stonden beledigingen en intimiderende teksten. Zo werd arts-microbioloog Andreas Voss voor ‘vreselijke aap’ uitgemaakt, waar de dierentuin nog wel een plek voor zou hebben. Viroloog Marion Koopmans kreeg eveneens onaangename brieven thuis bezorgd en werd online getrakteerd op een plaatje van een strop, met de tekst ‘it’s waiting’.

Beveiliging
Diederik Gommers zegt zelf niet te zijn bedreigd, maar is wel op de hoogte van wat de andere OMT-leden is overkomen. Hij spreekt over ernstige bedreigingen via sociale media en erkent dat sommige OMT-leden thuis werden bezocht. Voor een van de medewerkers van het OMT zou beveiliging zijn geregeld, al wil Gommers daar verder geen bijzonderheden over prijsgeven. Verschillende OMT-leden vertelden NU.nl zich niet geïntimideerd te voelen door de bedreigingen, maar voor Marion Koopmans was het een reden om voortaan met de auto naar het werk te gaan in plaats van met de trein. Andere OMT-leden vertelden het optreden in de media te gaan heroverwegen. Veelal volgden de bedreigingen kort nadat zij op televisie waren geweest of in de krant hadden gestaan.

Gedeeld

Geef een reactie