Beveiliging nieuws

Onze partners

Trigion

Service Centrale Nederland

HD Security

Eizo

Alarm Meldnet

Explicate

JMB Groep

Crown Security Services

Sequrix

Dero Security Products

Securitas

CardAccess

Seris

CSL

Uniview

20face

Centurion

Avigilon Alta

Gold-IP

Ajax Systems

Masset Solutions

ADI

Hikvision

Alphatronics

Add Secure

OSEC

Bydemes

Dahua

Seagate

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

Kiwa

Paraat

G4S

Connect Security

GFT

Secusoft

VideoGuard

Optex

Multiwacht

VBN

Advancis

Nimo Drone Security

2N

RoSecure

MPL

PG Security Systems

Nenova

Paxton

EAL

Regio Control Veldt

IDIS

Brivo

NetworxConnect

Traka ASSA ABLOY

ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

HID

De Beveiligingsjurist

VVNL

VEB

Akuvox

SmartCell

CDVI

VAIBS

Nimo Dog Security

i-Pro

Unii

BHVcertificaat.online

SmartSD

Top Security

Genetec

SOBA

Bosch Security Systems

DZ Technologies

ASIS

Milestone

NIBHV

Lobeco

ARAS

Oribi ID Solutions

Mensen bezorgder over oorlog en terrorisme

1 mei 2017
Redactie
07:02

Volgens het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2017 zijn mensen zich meer zorgen gaan maken over oorlog en terrorisme. Maakte in 2016 drie op de tien Nederlanders zich nog zorgen over oorlog, dit jaar is dat vier op de tien. Ook de zorgen over terrorisme zijn gestegen: ruim zes op de tien Nederlanders maken zich hier zorgen over, dat is het hoogste niveau sinds 2002.

Het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2017 is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hieruit blijkt dat de zorgen voor oorlog en terrorisme zijn toegenomen, maar dat de zorgen over de vluchtelingen naar Nederland en Europa in dezelfde periode juist zijn afgenomen. In 2016 maakte ruim de helft zich hier nog zorgen over, terwijl dat dit jaar gedaald is tot ruim een derde.

Problemen
Als mensen met een open vraag wordt gevraagd over welke wereldwijde problemen ze zich zorgen maken, geven drie op de tien Nederlanders spontaan aan zich zorgen over oorlog te maken. Ruim een kwart maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in de internationale politiek, waarbij vooral de politieke ontwikkelingen in Amerika (Trump), Turkije (Erdogan) en Rusland (Poetin) worden genoemd. Dezelfde vraag wordt sinds 2002, het jaar na de aanslagen van ‘9/11’, ook gesloten voorgelegd. Dan geven ruim zes op de tien Nederlanders aan zich zorgen te maken over terrorisme. De zorgen hierover liggen hiermee op het hoogste niveau sinds 2002. Vier op de tien geven aan zich zorgen te maken over oorlog. De zorgen over oorlog zijn het afgelopen jaar toegenomen en liggen weer op hetzelfde, hoge niveau als in 2014 toen veel mensen zich zorgen maakten over de oorlog in Oekraïne.

Enquête
De beleving, houding en draagvlak ten aanzien van 4 en 5 mei is in kaart gebracht met een online enquête onder n=896 burgers van 13 jaar en ouder. Het veldwerk voor deze enquête is uitgevoerd in de periode van 14 februari tot en met 2 maart 2017. Er is gebruik gemaakt van de steekproefbron TNS NIPObase. De respondenten in dit panel zijn geworven door Veldkamp en TNS NIPO, dus niet via zelfaanmelding. Voor deelname aan het onderzoek zijn in totaal 1.500 respondenten benaderd. De respons lag op 60%. De steekproef is gestratificeerd getrokken, zodat er ongeveer even veel waarnemingen zijn gedaan per leeftijdscategorie. Op die manier kunnen per leeftijdsgroep uitspraken worden gedaan. Om ook over de bevolking als geheel uitspraken te kunnen doen, is een herweging uitgevoerd op de kenmerk en sekse, leeftijd, opleiding, grootte huishouden en regio.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner