Mensen slordig met bedrijfsinformatie

Uit onderzoek van dienstverlener BIT blijkt dat werknemers onverantwoord omgaan met bedrijfsinformatie. De meeste werkcomputers en -laptops zijn alleen beveiligd met een wachtwoord (92%) en worden ook mee naar huis genomen om voor privédoeleinden te worden gebruikt.

Het is de vraag hoe effectief een wachtwoord als beveiliging is. 28 procent van de werknemers geeft namelijk aan dat het wachtwoord van hun computer bekend is bij minimaal één ander persoon in de privé-omgeving. 8 procent geeft zelfs aan dat dit bekend is bij twee of meer mensen. Met deze inloggegevens hebben deze derden in 40 procent van de gevallen ook toegang tot bedrijfssystemen en -informatie. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim duizend Nederlanders met een kantoorbaan. De gegevens zijn gebundeld in het rapport ‘Internet Eigenwijs 2017’.

Privé vs. werk
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat maar liefst driekwart van de respondenten het erger vindt dat zijn of haar externe harde schijf met privéfoto’s, bestanden en documenten wordt gestolen dan de werkcomputer met bedrijfsgevoelige informatie. Nederlanders controleren ook eerder of alle ramen en deuren goed gesloten zijn wanneer zij weggaan van huis (71%) dan dat zij controleren of de toegang tot de werklaptop/pc vergrendeld is wanneer zij de werkplek verlaten (29%).

Enorme risico’s
Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT, over de resultaten: “Het gebeurt aan de lopende band dat bedrijfslaptops mee naar huis gaan en vervolgens ook door familieleden en vrienden gebruikt worden. De risico’s die hiermee gepaard gaan, zijn enorm. Bedrijfsinformatie kan ineens op straat komen te liggen. Neem daarom maatregelen die het risico beperken. Bespreek het gebruik door derden van de bedrijfslaptop met de medewerkers of installeer gastaccounts om derdengebruik te faciliteren. Dat leidt in sommige gevallen tot wat weerstand bij de medewerkers. Echter gaat het uiteindelijk niet alleen om die hoge, mogelijk desastreuze, boete die u riskeert, maar ook om de veiligheid en privacy van uw werknemers, klanten en andere relaties.”

Meer weten over de onderzoeksresultaten? Download het rapport ‘Internet eigenwijs 2017’ hier: https://www.bit.nl/bit-onderzoeksrapport-2017

Gedeeld

Geef een reactie