Minder geweld tegen politie tijdens jaarwisseling

Volgens de politie was tijdens de laatste jaarwisseling het geweld tegen agenten verdubbeld. Recent onderzoek toont echter een heel ander beeld. Volgens onderzoeksbureau LocalFocus en de Hogeschool Inholland Rotterdam is er al vijf jaar sprake van een daling.

De rapportage van de politie leidde tot de iconische uitspraak van premier Mark Rutte, dat hij relschoppers die hulpverleners mishandelen het liefst allemaal persoonlijk in elkaar zou willen slaan. Het aantal gemelde geweldsincidenten (59) was overigens niet onjuist en hoger dan een jaar eerder (51), maar het aantal agenten dat hiervan het slachtoffer werd daalde van 88 naar 82, zo melden LocalFocus en Marnix Eysink Smeets, lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid aan de Hogeschool Inholland Rotterdam. Vier jaar geleden werden zelfs 149 agenten slachtoffer van geweld tijdens de jaarwisseling.

Ook minder aanhoudingen
Volgens de politie wijken de cijfers af, omdat de 59 geweldsincidenten dit jaar vrijwel allemaal direct werden gerapporteerd. Vorig jaar kwamen 24 meldingen pas binnen, nadat de cijfers bekend waren gemaakt. Daarom leek het alsof het aantal incidenten niet van 51, maar van 27 was gestegen tot 59.
Er worden elke jaarwisseling ook minder mensen aangehouden. In 2014/2015 waren het er nog 639, terwijl het er tijdens de laatste jaarwisseling 391 waren. Tegenover NRC zegt Eysink Smeets dat dit de roep vanuit de politiek om extra strafrechtelijke mogelijkheden in een bijzonder daglicht zet. Zeker omdat er nu niet, zoals vorig jaar, slecht weer was dat relschoppers van de straat hield. De politie zal hier een andere mening over hebben. 59 incidenten met 82 slachtoffers zijn tenslotte nog geen aantallen om te negeren.

Gedeeld

Geef een reactie