Na CEO-fraude nu ook ‘werkvloerfraude’

Drie bedrijven in de Rotterdamse haven hebben onlangs e-mails van werknemers ontvangen met het verzoek het salaris voortaan op een andere rekening over te maken. De betreffende werknemers wisten echter van niets en de rekeningnummers bleken van criminelen te zijn, zo meldt het AD.

De administratie van de betreffende bedrijven kreeg de fraude pas door, toen de werknemers vroegen waar hun salaris bleef. De methode lijkt op CEO-fraude, waarbij door middel van spoofing de afzender van een e-mail wordt veranderd, waardoor het voor een boekhouder lijkt alsof hij een opdracht van zijn leidinggevende krijgt. Volgens de politie gaat het om een nieuw fenomeen. De bedrijven hebben aangifte gedaan.

Verfiëren
De Zeehavenpolitie heeft Rotterdamse havenbedrijven een brief gestuurd om ze te waarschuwen voor deze nieuwe vorm van fraude. Het is vanzelfsprekend niet uit te sluiten dat ook bedrijven buiten de haven op deze wijze worden opgelicht. De politie adviseert om extra voorzichtig te zijn als er e-mails over nieuwe rekeningnummers binnen komen en die dus altijd telefonisch te verifiëren. Het is namelijk erg moeilijk en tijdrovend om de daders van dergelijke fraude te achterhalen en het geld terug te krijgen. Volgens het AD is de truc ook bij het Havenbedrijf Rotterdam geprobeerd. Daar werd uit naam van havenmeester René de Vries een verzoek gemaild om het rekeningnummer te veranderen. De Vries is bij het Havenbedrijf Rotterdam echter verantwoordelijk voor de internetveiligheid. Dat doet hij goed, want de salarisadministratie informeerde bij hem persoonlijk of hij echt een nieuw rekeningnummer had.

Gedeeld

Geef een antwoord