Beveiliging nieuws

Onze partners

Genetec

CDVI

Nimo Drone Security

VEB

HID

Secusoft

VVNL

Alphatronics

Ajax Systems

Nimo Dog Security

Sequrix

Traka ASSA ABLOY

Uniview

Hikvision

Kiwa

IDIS

SmartCell

Milestone

ARAS

RoSecure

Bosch Security Systems

Service Centrale Nederland

i-Pro

MPL

VBN

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

Explicate

CSL

NIBHV

OSEC

Akuvox

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Advancis

Securitas

VAIBS

Nenova

BHVcertificaat.online

Seris

De Beveiligingsjurist

Paxton

Alarm Meldnet

Eagle Eye Networks

JMB Groep

G4S

Brivo

Dahua

Avigilon Alta

Masset Solutions

Add Secure

SmartSD

Trigion

Multiwacht

ADI

Seagate

EAL

CardAccess

SMC Alarmcentrale

Paraat

NetworxConnect

Connect Security

Lobeco

Top Security

20face

ASIS

GFT

Gold-IP

Crown Security Services

Eizo

Bydemes

DZ Technologies

2N

Regio Control Veldt

SOBA

Optex

VideoGuard

HD Security

Unii

Centurion

Na lange daling ziet politie criminaliteit weer toenemen

17 januari 2019
Redactie
20:38

Net als in de voorgaande jaren daalde ook in 2018 het aantal geregistreerde misdrijven, namelijk met 6,1 procent ten opzichte van 2017. Het laatste half jaar lijkt aan de continue daling van de afgelopen jaren echter een einde gekomen te zijn. Dit blijkt uit de criminaliteitscijfers en reactietijden over 2018. 

Vorig jaar registreerde de politie 766.638 misdrijven. Dat is 20 procent minder dan in 2014. Deze daling geldt voor bijna alle soorten misdrijven. De in 2018 gepubliceerde Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) ondersteunt deze trend. Mensen zijn minder vaak slachtoffer van criminaliteit en voelen zich veiliger, zo blijkt uit dit onderzoek.

Meer overvallen
De grootste daler in 2018 was zakkenrollerij. Dat nam in een jaar tijd met 28 procent af. Ook zijn er 13 procent minder woninginbraken gepleegd. Dit is volgens de politie onder andere het gevolg van extra surveillance, de integrale aanpak met ketenpartners en veel aandacht voor preventie. Verder daalde het aantal vernielingen met 12 procent.
Anders ging het met het aantal overvallen. Dat was voor het eerst sinds jaren hoger dan de afgelopen jaren (4 procent). Hierbij valt de bovengemiddelde stijging van overvallen in de laatste twee maanden op. Traditioneel gezien zorgen de donkere dagen al voor een toename. “Vooral de opleving van de hit and run-overvallen baart zorgen”, zegt Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen. “Zeker de laatste maanden van het jaar waren er relatief veel overvallen op supermarkten en maaltijdbezorgers. Die worden het vaakst gepleegd door jonge daders die amateuristisch te werk gaan.”

Meldingsbereidheid seksueel geweld
Wat verder opvalt, is een stijging van het aantal geregistreerde seksuele misdrijven (7 procent). Een verklaring hiervoor zou mogelijk liggen in de toenemende aandacht en openheid in de samenleving ten aanzien van seksueel geweld, waardoor mensen sneller aangifte doen. Daarnaast kunnen slachtoffers landelijk bij meer meldpunten terecht voor hulp. Vanuit de samenwerkende hulpverlening wordt gestimuleerd om melding bij de politie te doen. En dat gebeurt. Vooral voor wat betreft verkrachting, grooming en sexting.

Onzichtbare criminaliteit
Veel traditionele vormen van misdaad nemen weliswaar af, maar ‘harde’ cijfers zeggen volgens de politie niet alles. De laatste jaren is een duidelijke verschuiving naar ‘onzichtbare’ criminaliteit, zoals ondermijning en gedigitaliseerde criminaliteit. Dat is criminaliteit waar mensen vaak geen aangifte van doen, maar die wel degelijk een maatschappelijk probleem vormt, zoals drugscriminaliteit.

Reactietijden bij spoed
De politie was landelijk in 2018 in 85,0 procent van de spoedmeldingen binnen 15 minuten ter plaatse, met een duidelijke piek tussen de 3 en 10 minuten. Dat is een lichte verbetering van 0,2 procent ten opzichte van 2017.
De politie publiceert sinds juli 2018 structureel cijfers over onder andere misdrijven en prestaties via het dataportaal data.politie.nl. Dit in het kader van transparantie richting de burger. Hiervoor werkt de politie intensief samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner