Namaakproducten leveren 12 miljard euro omzet op

Volgens Jan Nijzing van de Nationale Politie stappen steeds meer zware criminelen over op de handel in namaakproducten. De risico’s zijn kleiner dan in de drugshandel en het levert veel op. Dat zegt hij vandaag in een interview in De Telegraaf.

Er zouden inmiddels vijf bendes zijn die zich bezighouden met de handel in onder andere nagemaakte merkkleding. Volgens internationaal onderzoek vertegenwoordigt de handel in Nederland een straatwaarde van 12 miljard euro. Omdat er zoveel geld in omgaat, wordt geweld niet geschuwd. Veel van de handelaren hebben volgens Nijzing een verleden in de drugshandel en hennepteelt.

Ontwrichting
Tot nu toe was de handel in merkproducten vooral schadelijk voor de fabrikanten. Nu georganiseerde criminele bendes zich ermee bezig gaan houden, begint het probleem zich te verbreden. Net als bij de drugshandel ligt de dreiging van maatschappelijke ontwrichting op de loer.
De criminelen handelen in van alles. Merkkleding, maar ook nagemaakte cosmetica, horloges, dranken, muziekinstrumenten, gereedschappen en zelfs medicijnen. Vooral dat laatste is levensgevaarlijk. Meestal moet je een kenner zijn om namaak van echt te kunnen onderscheiden. Vanwege de lage pakkans worden namaakproducten zelfs openbaar op Marktplaats aangeboden. Nijzing noemt een verkoper van Yeezy’s van Adidas. De nagemaakte schoenen kosten 80 euro, terwijl de originele exemplaren meer dan 200 euro kosten. Wie ze bestelt krijgt er zelfs een nagemaakte kassabon bij van Footlocker in New York.

Geweld
Nijzing maakt zich zorgen over het geweld dat door de bendes wordt gebruikt. Iemand die had ‘gelekt’ werd in elkaar geslagen en had alleen al in zijn gezicht dertien botbreuken. Ook zijn er gezondheidsrisico’s. Vooral met nagemaakte cosmetica en medicijnen. Consumenten hebben in de regel geen problemen met de nagemaakte producten. In landen rond de Middellandse Zee liggen er warenhuizen vol mee. Het is een voordelige manier om te pronken met spullen die normaal niet te betalen zijn. Toch is het volgens de inspecteur niet zo onschuldig als het lijkt. Hij hoopt daarom dat het fenomeen hoger op de agenda komt te staan.
Nijzing waarschuwt ook de handelaren. Je riskeert niet alleen een boete van justitie, maar ook civiele vervolging door de fabrikanten van de originele producten. Dat kan leiden tot miljoenenclaims.
Consumenten mogen in het buitenland nepproducten kopen, zolang het er niet meer dan twee per persoon zijn. Bij grotere aantallen zou het om handel kunnen gaan en kunnen boetes tot duizenden euro’s worden opgelegd. In Nederland is de aankoop van nepproducten strafbaar als de verkoper aangeeft dat het om namaak gaat.

Gedeeld

Geef een reactie