NCTV ingezet om moordenaar van advocaat op te sporen

Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ingezet voor de coördinatie van het onderzoek naar de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum. Hij stond Nabil B. bij, de kroongetuige in de zaak tegen de bende van Ridouan Taghi.

Het is voor het eerst dat een advocaat wordt geliquideerd in de al jaren durende bendeoorlog in Amsterdam. Waarschijnlijk om de beroepsgroep te waarschuwen voor consequenties als zij de verdediging van getuigen op zich nemen. Minister Grapperhaus neemt deze ‘aanval op de rechtstaat’ daarom hoog op. Hij heeft een opsporingsteam opgezet met vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie, dat onder regie van de NCTV staat. Op deze wijze krijgt de politie de beschikking over verdergaande opsporingsmiddelen, zoals het uitpeilen van telefoons.

Geen persoonsbeveiliging
De advocaat Derk Wiersum (44) werd woensdagochtend vlak bij zijn woning neergeschoten. Hij laat twee jonge kinderen achter. Hij was advocaat van Nabil B., de kroongetuige in de grote liquidatiezaak tegen de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi en Said Razzouki. Eerder werd al de onschuldige broer van B. doodgeschoten. Omdat de overheid er niet vanuit ging dat ook advocaten het risico lopen geliquideerd te worden, kreeg Wiersum geen persoonsbeveiliging. Dat wilde hij wel zelf regelen en daarover was hij in gesprek met particuliere beveiligingsbedrijven.
De schutter zou een man zijn van tussen de 16 en 20 jaar oud. Hij heeft een slank postuur, is zo’n 1 meter 75 lang, was in het zwart gekleed en had een capuchon op. Hij ging er lopend vandoor. De politie kreeg na een oproep op Burgernet diverse tips over de dader, die op het moment worden onderzocht.

Gedeeld

Geef een reactie