Nederlandse plofkrakers krijgen tot 13 jaar cel in België

Tien Nederlandse plofkrakers zijn in België veroordeeld voor het opblazen van zes geldautomaten. De celstraffen variëren van drie tot dertien jaar. Bij de plofkraken maakten zij in totaal ruim acht ton buit. De daders zijn tussen de 22 en 32 jaar oud en komen uit de omgeving van Amsterdam en Utrecht.

De uit Nederland afkomstige bende wordt ook wel de Hema-bende genoemd. Dat komt omdat zij bij elke plofkraak regenpakken van de Hema aanhadden. De profkraken vonden plaats in 2018. De daders maakten daarbij gebruik van explosief gas, waarmee zij de geldautomaten lieten vollopen. Dit gebeurde ook bij automaten die zich onder woningen bevonden. De rechtbank vond dat de daders van geluk mochten spreken dat daarbij geen gewonden of doden zijn gevallen. In september 2018 werd de bende opgerold tijdens politieacties in België en Nederland. Dit nadat zij in beeld waren gekomen dankzij assistentie door het gespecialiseerde plofkrakenteam van de Nederlandse politie. De Belgische politie had intussen ontdekt dat de auto’s die bij de misdrijven werden gebruikt steeds bij hetzelfde verhuurbedrijf vandaan kwamen.

Verfpatronen
De eerste vier plofkraken leverden buit op, al werd die door verfpatronen onbruikbaar gemaakt. Bij de laatste twee acties werd niets buitgemaakt. Het Belgische Openbaar Ministerie had hogere straffen geëist, namelijk tot 15 jaar. De ‘meelopers’ zouden voor zeven jaar achter de tralies moeten. Dit alles op beschuldiging van zware diefstal, opzettelijke vernieling door ontploffing, verboden wapenbezit, heling en witwassen. De plofkraken vonden vorig jaar plaats in Tielt-Winge (15 mei), Buggenhout (6 juni), Boechout (13 juni), Lummen (21 juni) en Sint-Laureins (20 juli). In Stekene bleef het 10 augustus bij een poging.

Gedeeld

Geef een reactie