Beveiliging nieuws

Onze partners

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

NIBHV

Nenova

Securitas

HID

SmartCell

OSEC

Secusoft

Lobeco

Centurion

NetworxConnect

VBN

Seris

Brivo

20face

SOBA

Add Secure

SMC Alarmcentrale

CDVI

CSL

Trigion

i-Pro

Paxton

Regio Control Veldt

MPL

BHVcertificaat.online

ARAS

Milestone

Unii

Top Security

Akuvox

VEB

ASSA ABLOY

EAL

Paraat

VideoGuard

Crown Security Services

Bosch Security Systems

Alphatronics

VAIBS

Connect Security

JMB Groep

Oribi ID Solutions

Kiwa

Nimo Dog Security

Seagate

Nimo Drone Security

VVNL

Uniview

De Beveiligingsjurist

Sequrix

Gold-IP

Genetec

G4S

HD Security

RoSecure

Advancis

Explicate

Avigilon Alta

GFT

IDIS

DZ Technologies

Eizo

Hanwha Vision Europe

2N

ASIS

Hikvision

Dahua

ADI

Ajax Systems

Eagle Eye Networks

Masset Solutions

Traka ASSA ABLOY

Dero Security Products

Bydemes

Multiwacht

SmartSD

Optex

PG Security Systems

CardAccess

Nieuwe richtlijnen voor constructies stadions

10 juli 2020
Redactie
17:14

Nieuwe richtlijnen van het ministerie van BZK moeten een herhaling voorkomen van wat met het dak van het AZ-stadion is gebeurd. Met deze richtlijnen kunnen voetbalclubs de veiligheid meten van de constructie van hun stadion. Verplicht is het gebruik van de richtlijnen overigens niet.

Het protocol (pdf) is een hulpmiddel om de constructie van het stadion periodiek te controleren. Zo hoopt het ministerie te voorkomen dat gebreken in de constructie te laat worden opgemerkt en er ongelukken gebeuren. In het AZ-stadion was de tribune gelukkig leeg toen het dak tijdens een flinke storm naar beneden kwam, maar het had ook anders kunnen aflopen.

Niet verplicht
In het protocol is onder andere een handleiding voor controleurs bij het meten en beoordelen van lasverbindingen in de staalconstructies. Merkwaardig is wel dat het gebruik van de richtlijn niet verplicht is. Wel kan volgens minister Ollongren het protocol worden gebruikt bij de veiligheidsverklaring die de KNVB stelt als licentie-eis voor het spelen van betaald voetbal. Maar daarvoor zal eerst de KNVB zelf moeten besluiten of keuringen aan de hand van de handleiding verplicht worden. Verwacht wordt dat dit niet eerder zal gebeuren dan in het seizoen 2021/2022.

Ook andere stadions gevaarlijk
Volgens verschillende deskundigen is het stadion in Alkmaar niet het enige met een gebrekkige constructie. Ook bij andere stadions lopen toeschouwers het risico om door neerstortende dakdelen getroffen te worden. De experts vinden dat het toezicht op de constructieve veiligheid van voetbalstadions niet goed geregeld is. Wel is de stadioneigenaar verantwoordelijk voor een periodieke beoordeling van de veiligheid van het gebouw, maar niet duidelijk is of die verantwoordelijkheid ook genomen wordt. Veiligheidsadviseur Frank Wijnveld zegt tegenover de NOS dat aan de deskundigheid en onafhankelijkheid van inspecteurs geen eisen worden gesteld, terwijl dat wel zou moeten. Hij ziet liever een onafhankelijk toezichtsorgaan, zoals de Sports Ground Safety Authority in Groot-Brittannië. In dat land stortte in 1971 een deel van het stadion van de Glasgow Rangers in, waarbij 66 dodelijke slachtoffers vielen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner