Beveiliging nieuws

Onze partners

Connect Security

Trigion

Brivo

Secusoft

SmartCell

SMC Alarmcentrale

G4S

Multiwacht

RoSecure

IDIS

Top Security

Crown Security Services

VAIBS

Bosch Security Systems

Bydemes

Kiwa

Securitas

Milestone

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

NetworxConnect

Nenova

SOBA

DZ Technologies

Explicate

i-Pro

Paxton

ADI

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

Paraat

NIBHV

ASIS

ARAS

PG Security Systems

Uniview

HID

Gold-IP

Lobeco

Add Secure

Eagle Eye Networks

20face

Ajax Systems

Dahua

CSL

MPL

Eizo

CardAccess

Optex

VVNL

Unii

Akuvox

HD Security

Nimo Dog Security

EAL

Alarm Meldnet

VEB

VBN

VideoGuard

Sequrix

SmartSD

Seagate

Traka ASSA ABLOY

Alphatronics

GFT

Oribi ID Solutions

Genetec

Advancis

ASSA ABLOY

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

Centurion

Seris

Avigilon Alta

OSEC

Regio Control Veldt

Hikvision

CDVI

2N

Nieuwe wetgeving op veiligheidsgebied op komst

20 december 2018
Redactie
12:47

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid kondigt per 1 januari een aantal wetten aan, die betrekking hebben op het veiligheidsdomein. Voorbeelden zijn het sluiten van drugspanden, de forensische zorg en opslag van kentekens.

Burgemeesters kunnen met ingang van het nieuwe jaar woningen en andere panden sluiten als er voorwerpen of stoffen worden aangetroffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs, zoals bepaalde apparatuur (drugslaboratorium, cocaïnewasserij), chemicaliën (apaan, zoutzuur) en versnijdingsmiddelen. Nu kan dat alleen als in een pand drugs worden aangetroffen, worden verkocht of afgeleverd. De wet vloeit voort uit het regeerakkoord en is de eerste die in werking treedt van het wetgevingsprogramma met als doel ondermijnende criminaliteit tegen te gaan.

Forensische zorg
De wet forensische zorg treedt gefaseerd in werking. De minister voor Rechtsbescherming krijgt per 1 januari 2019 meer mogelijkheden om te sturen op de kwaliteit van de forensische zorg. Ook krijgt hij meer bevoegdheden om in te grijpen in tbs-instellingen, wanneer de veiligheid in het geding komt. Daarnaast kunnen het openbaar ministerie, de reclassering en de aanbieders van forensische zorg makkelijker gegevens uitwisselen.

ANPR
Kentekengegevens van voertuigen die langs de openbare weg op bepaalde locaties een ANPR-camera passeren mogen 4 weken worden bewaard. ANPR (Automatic Number Plate Recognition) is van belang voor de opsporing van ernstige misdrijven waarbij pas later blijkt dat informatie over een voertuig een rol speelt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij plofkraken, ontvoeringen, mensenhandel en terrorisme. ANPR kan ook helpen bij de aanhouding van voortvluchtige verdachten of veroordeelden. Er gelden strikte regels ten aanzien van de inzet van camera’s en het gebruik van de ANPR-gegevens.

Aaffectieschade
Naasten van slachtoffers die door een fout van een ander zijn overleden, of ernstig of blijvend letsel hebben, krijgen een recht op vergoeding van affectieschade. Dit is een schadevergoeding voor dierbaren met wie het slachtoffer zijn leven deelde, en die verdriet hebben door wat het slachtoffer is overkomen. Een kind wordt bijvoorbeeld aangereden en blijft levenslang ernstig gehandicapt. Of een partner komt te overlijden door een medische fout of een geweldsmisdrijf.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner