Beveiliging nieuws

Onze partners

Connect Security

Nenova

2N

ASSA ABLOY

SOBA

Gold-IP

Multiwacht

Dero Security Products

VideoGuard

Paxton

Unii

SmartCell

HID

Trigion

EAL

Seagate

Service Centrale Nederland

CSL

Oribi ID Solutions

MPL

VAIBS

Paraat

Eizo

Genetec

Uniview

ASIS

Lobeco

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

20face

Alarm Meldnet

OSEC

Masset Solutions

Seris

NetworxConnect

Add Secure

PG Security Systems

IDIS

Optex

Secusoft

G4S

Nimo Drone Security

Hikvision

CDVI

Akuvox

Ajax Systems

Bydemes

RoSecure

BHVcertificaat.online

Top Security

Crown Security Services

Regio Control Veldt

Brivo

Alphatronics

Dahua

SmartSD

VEB

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

Centurion

Kiwa

VVNL

Nimo Dog Security

Explicate

ARAS

GFT

VBN

Securitas

Bosch Security Systems

ADI

CardAccess

NIBHV

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Sequrix

Milestone

i-Pro

HD Security

Avigilon Alta

Advancis

Nog altijd is er veel mis met de ‘sleepwet’

9 september 2020
Redactie
05:17

Inlichtingendiensten mogen grote hoeveelheden data verzamelen door bijvoorbeeld een telecomprovider te hacken. Niet relevante data dient vervolgens vernietigd te worden, maar dat kan omzeild worden door alle data als ‘relevant’ te classificeren, schrijft de Volkskrant. En er is meer kritiek.

De twee jaar geleden ingevoerde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten leidt volgens de Volkskrant nog steeds tot wrevel binnen de politiek. Andersom vinden de inlichtingendiensten zelf dat de wet hen veel te veel beperkt. Die zoeken daarom de grenzen op, wat volgens toezichthouder CTIVD risico’s geeft op onrechtmatig handelen. Bijvoorbeeld in de omgang met zogenoemde bulkdatasets. Daarbij worden in de praktijk ook gegevens verwerkt van duizenden mensen en bedrijven die nergens van worden verdacht.

Sleepnet
Overigens is voor zover bekend het ‘sleepnet’ nog niet ingezet. Dan worden willekeurig grote hoeveelheden communicatie onderschept op zoek naar verdachte indicatoren. Zo’n actie is echter complex en kostbaar en de telecomproviders staan bepaald niet te springen om er aan mee te werken. Daar komt bij dat de meeste criminelen dit risico ook wel beseffen en daarom gebruik maken van versleutelde communicatie, die zelfs door de AIVD nauwelijks te kraken is. Toch willen de inlichtingendiensten deze methode wel toepassen. Ze verwachten zo criminele netwerken in kaart te kunnen brengen en bepaalde patronen te kunnen opsporen. De toezichthouders willen echter niet dat dit gebeurt zonder dat vooraf een beargumenteerde selectie wordt gemaakt. Ook willen zij dat de inlichtingendiensten vooraf toestemming vragen als zij het internet willen scannen. De AIVD en MIVD vinden dat echter ten koste van hun slagkracht gaan. Er is nu een evaluatiecommissie ingesteld, die de Wiv onderzoekt, maar die commissie wordt een gebrek aan technische kennis verweten. De kennis die er al is, zou afkomstig zijn van een medewerker van de AIVD die de aanvragen schrijft die de toezichthouders moeten beoordelen. De AIVD zou hierdoor een te grote invloed kunnen hebben op het resultaat van de evaluatie.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner