Beveiliging nieuws

Onze partners

ASIS

VideoGuard

Dero Security Products

SMC Alarmcentrale

EAL

20face

Service Centrale Nederland

Alphatronics

VEB

Explicate

Secusoft

Gold-IP

Top Security

Brivo

Nimo Drone Security

PG Security Systems

Masset Solutions

ASSA ABLOY

ARAS

HD Security

CardAccess

Hikvision

Unii

Securitas

GFT

ADI

Connect Security

Genetec

Dahua

Bosch Security Systems

Milestone

NetworxConnect

Uniview

Crown Security Services

Akuvox

Kiwa

Paraat

Add Secure

Eagle Eye Networks

Trigion

MPL

RoSecure

Oribi ID Solutions

2N

Optex

NIBHV

Seagate

Nenova

VBN

Avigilon Alta

Nimo Dog Security

Regio Control Veldt

Bydemes

Paxton

SOBA

Lobeco

Centurion

Seris

VVNL

Multiwacht

OSEC

CSL

Alarm Meldnet

Ajax Systems

SmartSD

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Eizo

i-Pro

CDVI

Traka ASSA ABLOY

Advancis

G4S

Sequrix

Hanwha Vision Europe

BHVcertificaat.online

HID

VAIBS

SmartCell

IDIS

DZ Technologies

NPR voor gevarenzone-indeling explosiegevaar

5 januari 2021
Redactie
18:32

NEN presenteert de Nederlandse praktijkrichtlijnen NPR 7910-1 en -2. Deze geven informatieve aanwijzingen bij het opstellen van een gevarenzone-indeling met betrekking tot gas- en stofexplosiegevaar.

Het gaat om de praktijkrichtlijnen NPR 7910-1 ‘Gevarenzone-indeling met betrekking tot explosiegevaar – Deel 1: Gasexplosiegevaar, gebaseerd op NEN-EN-IEC 60079-10-1:2015 en NPR 7910-2 ‘Gevarenzone-indeling met betrekking tot explosiegevaar- Deel 2: Stofexplosiegevaar, gebaseerd op NEN-EN-IEC 60079-10-2:2015’. Al in 2018 werden de normontwerpen voor publiek commentaar gepubliceerd. Besloten is echter om na verschillende overleggen met onder andere de Inspectie SZW de praktijkrichtlijnen in lijn te brengen met het gewijzigde Arbeidsomstandighedenbesluit en met name de arbeidshygiënische strategie.

Arbeidsomstandighedenwetgeving
NPR 7910 geeft informatieve aanwijzingen bij het opstellen van een gevarenzone-indeling met betrekking tot explosiegevaar. Op grond van de Arbeidsomstandighedenwetgeving is de werkgever verplicht van arbeidsplaatsen een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te maken en een explosieveiligheidsdocument (EVD) op te stellen. Wanneer er sprake is van explosiegevaar zal het EVD ook een gevarenzone-indeling moeten bevatten.

Wijzigingen
De NPR 7910-1 en -2 zijn in lijn gebracht met de bovenliggende normen NEN‐EN‐IEC 60079‐10‐1/2:2015 en het Arbeidsomstandighedenbesluit. De definities van de zones en gevarenbronnen zijn in lijn gebracht met de definities van de Europese richtlijn 1999/92/EG.  Het begrip ‘inert gebied’ is toegevoegd. De ‘bedrijfsduur’ is weggehaald bij de omschrijving van de zones. Werken in een gezoneerd gebied is weggehaald. Dit zal nader worden beschreven in de nieuwe NTA 7914 ‘Explosieve atmosferen – Tijdelijk gebruik van niet-ATEX apparaten in explosiegevaarlijk gebied’. En er zijn basisvoorbeelden toegevoegd in bijlage A.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

MPL

Videoguard

Wordt een partner