Beveiliging nieuws

Onze partners

ASSA ABLOY

VAIBS

Oribi ID Solutions

Service Centrale Nederland

VBN

Dahua

Top Security

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

EAL

Ajax Systems

Bydemes

Gold-IP

DZ Technologies

Uniview

ASIS

Eagle Eye Networks

2N

SMC Alarmcentrale

Securitas

IDIS

VVNL

Explicate

Genetec

Traka ASSA ABLOY

G4S

ARAS

Connect Security

Avigilon Alta

SmartCell

VideoGuard

HID

Sequrix

Seagate

MPL

JMB Groep

BHVcertificaat.online

VEB

Unii

20face

Kiwa

Alphatronics

i-Pro

CSL

Nimo Dog Security

Masset Solutions

Optex

PG Security Systems

Nimo Drone Security

CDVI

Brivo

Paxton

Hikvision

Regio Control Veldt

SOBA

Centurion

NIBHV

NetworxConnect

Dero Security Products

Advancis

Seris

De Beveiligingsjurist

Crown Security Services

Multiwacht

Milestone

SmartSD

Trigion

Secusoft

CardAccess

Add Secure

RoSecure

Akuvox

Eizo

Nenova

Hanwha Vision Europe

HD Security

Lobeco

GFT

ADI

Paraat

OSEC

OM gaat misbruik coronacrisis extra hard aanpakken

25 maart 2020
Redactie
18:49

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat stevig optreden tegen mensen die misbruik maken van de huidige coronacrisis door strafbare feiten te plegen. Het gaat onder meer om bedreiging van mensen die de noodverordening handhaven en criminelen die corona-gerelateerde fraude plegen. 

“Dit soort gedrag wordt niet getolereerd. Het OM zal hier snel tegen optreden en zware straffen eisen. Mensen die misbruik maken van de coronacrisis riskeren gevangenisstraffen”, waarschuwt Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal. Het OM wil hiermee een duidelijk signaal afgeven aan de samenleving.

Supersnelrecht
Het OM zal dit soort strafbare feiten waar mogelijk binnen drie dagen via het supersnelrecht aan de rechter voorleggen. Als een zaak meer onderzoek en tijd vergt, zal gebruik worden gemaakt van snelrecht. De verdachte moet dan binnen veertien dagen voor de politierechter verschijnen. Het is ook mogelijk om dit soort zaken af te doen met een OM-strafbeschikking. De aanpak zal afhangen van de ernst van de strafbare feiten en de omstandigheden.

Voorbeelden en strafeisen
Wij zijn afhankelijk van mensen met vitale beroepen zoals bijvoorbeeld politie, hulpverleners, handhavers van de noodverordening en winkelpersoneel. Zij verdienen bescherming en respect, zo benadrukt het OM. Gelet op de ernst van het misbruik van de situatie zal het OM zware straffen eisen. In beginsel gaat het daarbij om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf die afhankelijk van de omstandigheden kan oplopen van weken tot enkele maanden.

Voorbeelden van corona-gerelateerde misdrijven
Voorbeelden van strafbare feiten waarbij misbruik wordt gemaakt van de huidige coronacrisis zijn het dreigen met besmetting van hulpverleners, toezichthouders, politieambtenaren en winkelpersoneel, diefstal of oplichting door middel van babbeltrucs, waarbij het coronavirus onderdeel is van de babbeltruc,
geweld of verzet tegen toezichthouders, politieambtenaren en anderen die belast zijn met de handhaving van de noodverordening,
opruiing, bijvoorbeeld door middel van nepnieuws (al dan niet via social media) en (online) oplichting en fraude, bijvoorbeeld de (online) handel in (nep) medicijnen en de verkoop van ondeugdelijke middelen (vervalste mondkapjes, paracetamol en andere medicatie).

Straffen opgelegd door de politierechter
Afgelopen week heeft de politierechter in Den Haag tien weken celstraf opgelegd aan een man die expres agenten in het gezicht hoestte en daarbij zei het coronavirus te hebben. Ook in Utrecht zijn twee mensen veroordeeld door de politierechter in een vergelijkbare zaak. Een van hen kreeg vier weken celstraf, de ander veertig uur werkstraf. De rechtbanken zijn de komende weken nog gesloten, maar corona-gerelateerde misdrijven zullen niettemin in behandeling worden genomen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner