OM verdenkt advocaten te lekken naar organisatie Taghi

In een proces-verbaal rond het Marengo-onderzoek verdenkt het Openbaar Ministerie een aantal strafrechtadvocaten ervan geheime onderzoeksinformatie doorgespeeld te hebben naar de bende van Ridouan Taghi. De advocaten zeggen op hun beurt dat het OM de media voor hun karretje spant.

Het proces-verbaal is ter inzage gegeven aan het AD, Het Parool en De Telegraaf. Het OM verwijt een aantal advocaten hierin als boodschappenjongens te hebben gefungeerd richting de organisatie van Ridouan Taghi. Strafrechtadvocaten kunnen inzage krijgen in strafdossiers, maar mogen de informatie niet delen met hun cliënten als deze onder de geheimhoudingsplicht valt. Enkele advocaten zouden deze plicht niet hebben gerespecteerd, aldus het proces-verbaal. Daardoor konden de criminelen op de hoogte blijven van de voortgang van de onderzoeken naar hen. Zo kwam Taghi er achter dat justitie in gesprek was met de Marokkaanse overheid om hem daar op te laten pakken, waarop hij met een speedboot naar Spanje vluchtte. Later vertrok hij naar Dubai, waar hij werd opgepakt en uitgeleverd aan Nederland.

Reactie advocaten
De advocaten zouden zich contant hebben laten betalen, zo blijkt uit berichten die met beveiligde, maar door de politie gekraakte pgp-telefoons zijn uitgewisseld. Uit dergelijke berichten blijkt ook dat niet alle advocaten bereid waren geheime informatie met hun cliënten te delen. Dit tot grote frustratie van de criminelen, die in een bericht aangaven zin hadden daarheen te gaan en ‘die vieze hond voor zijn kop te knallen’.
Enkele advocaten willen niet inhoudelijk reageren op het proces-verbaal omdat zij dat vanwege hun ‘wettelijke geheimhoudingsverplichting’ niet mogen. Zij beschouwen het PV als een aanval vanuit het OM om de aandacht af te leiden van problemen rond kroongetuige Nabil B., die eerder ook al had verklaard dat sommige advocaten ‘plat’ zijn. Een andere advocaat spreekt van een ‘niet eens halfbakken’ proces-verbaal, waaraan geen waarde moet worden toegedicht. Hij beschuldigt het OM van ‘trial by media’, wat inhoudt dat het OM via de media invloed probeert uit te oefenen op de publieke opinie en zo indirect op de rechtspraak. Het OM komt dinsdag met een reactie. De Amsterdamse Orde van Advocaten zegt een onderzoek te gaan instellen.

Gedeeld

Geef een reactie