Beveiliging nieuws

Onze partners

HD Security

DZ Technologies

Seris

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

EAL

Explicate

SmartSD

Koninklijke Oosterberg

ARAS

SmartCell

ADI

Nenova

Akuvox

Regio Control Veldt

CSL

RoSecure

OSEC

VBN

Uniview

Crown Security Services

VEB

Hanwha Vision Europe

i-Pro

SOBA

Eizo

Top Security

Avigilon Alta

Secusoft

Paraat

Lobeco

VideoGuard

Unii

NIBHV

Sequrix

Dero Security Products

PG Security Systems

Dahua

BHVcertificaat.online

Seagate

Gold-IP

Genetec

Hikvision

CardAccess

IDIS

Bydemes

ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Masset Solutions

JMB Groep

Alphatronics

Nimo Dog Security

Paxton

Brivo

SMC Alarmcentrale

Eagle Eye Networks

Securitas

VAIBS

2N

Alarm Meldnet

ASIS

GFT

G4S

Traka ASSA ABLOY

Connect Security

MPL

Milestone

Add Secure

Multiwacht

Oribi ID Solutions

Kiwa

20face

Advancis

Trigion

HID

CDVI

De Beveiligingsjurist

VVNL

Ajax Systems

Nimo Drone Security

Optex

Centurion

Ombudsman vraagt politie terughoudend te zijn met taser

19 mei 2020
Redactie
07:46

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen roept de politie op het stroomstootwapen terughoudend en zorgvuldig te gebruiken. Dit naar aanleiding van twee klachten die hij daarover kreeg. De politie zegt dat de aanbevolen maatregelen intussen zijn doorgevoerd.

De klachten hadden betrekking op de inzet van het wapen in een GGZ-instelling. De taser werd onder andere ingezet tegen een demente patiënt van 73 jaar. Ombudsman Van Zutphen benadrukt dat de politie zich moet realiseren dat de taser geen wondermiddel is en grote gevolgen heeft voor mensen die ermee ‘onder controle’ worden gebracht. Hij komt daarom met richtlijnen voor ‘een rechtmatige en behoorlijke inzet’ van het stroomstootwapen. Daarin staat onder andere dat politieagenten goed getraind moeten zijn en de gezondheidsrisico’s kennen. Ook moeten zij de inzet goed voorbereiden en vooraf het doelwit over het gebruik van het stroomstootwapen informeren.

Eerder genomen maatregelen
De politie zegt de aanbevelingen en richtlijnen van de Nationale ombudsman te zien als steun in de al eerder genomen maatregelen rond het gebruik van het stroomstootwapen. Volgens portefeuillehouder Frank Paauw zijn die inmiddels doorgevoerd. “Politiemensen gebruiken het stroomstootwapen zodat zij kunnen afzien van zwaardere geweldsmiddelen. Dreigen met het wapen is meestal voldoende. Zij zijn steeds beter in staat om ook dit geweldsmiddel zo effectief en veilig mogelijk in te zetten.” Na een uitgebreide pilotevaluatie zijn volgens hem aanbevelingen gedaan waarop de politie na de zomer 2018 al maatregelen heeft genomen.

Opleiding uitgebreid
Zo is de opleiding uitgebreid van twee naar drie dagen, wordt er kritisch gereflecteerd op lastige inzetsituaties en is het juridisch kader aangescherpt. Ook is het wapen technisch gereguleerd, waardoor nog bewuster en meer gedoseerd stroom kan worden toegediend. Monitoring laat zien dat het stroomstootwapen meer terughoudend en zorgvuldiger wordt ingezet door de agenten die nog over het stroomstootwapen beschikken, aldus de politie. Verder is er uitgebreid onderzoek geweest door het WODC naar de gezondheidsrisico’s van de inzet van het stroomstootwapen, waaruit bleek dat er geen (extra) risico bestaat voor kwetsbare groepen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner