Beveiliging nieuws

Onze partners

Explicate

Gold-IP

NIBHV

PG Security Systems

CSL

Top Security

Securitas

Multiwacht

Seagate

NetworxConnect

20face

Paxton

Secusoft

DZ Technologies

Ajax Systems

OSEC

Kiwa

SOBA

Uniview

Hikvision

Connect Security

GFT

Alarm Meldnet

JMB Groep

Masset Solutions

Alphatronics

VBN

Hanwha Vision Europe

ASIS

ARAS

Nimo Drone Security

ADI

Unii

2N

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

Centurion

Paraat

Crown Security Services

Dero Security Products

VAIBS

Dahua

Oribi ID Solutions

SmartCell

G4S

Brivo

Traka ASSA ABLOY

VideoGuard

Eagle Eye Networks

Add Secure

Advancis

Sequrix

Regio Control Veldt

MPL

IDIS

SMC Alarmcentrale

Akuvox

CDVI

EAL

Nimo Dog Security

CardAccess

Trigion

HD Security

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

VVNL

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

SmartSD

Lobeco

RoSecure

Milestone

Seris

Genetec

HID

Nenova

i-Pro

Bydemes

Eizo

Optex

VEB

Ook België voert keurmerk voor inbraakveiligheid in

16 februari 2017
Redactie
08:56

In de Belgische gemeente Dilbeek is het proefproject ‘Certificaat Inbraak Veilig’ gestart. Het gaat om een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant om het hoge aantal woninginbraken in de regio fors te laten dalen. Men verwacht evenveel effect als bij het Nederlandse Politie keurmerk Veilig Wonen, dat tot 90 procent minder kans op inbraak leidt.

In de provincie Vlaams-Brabant vinden jaarlijks meer dan 7.000 woninginbraken- en pogingen plaats. Tussen 1995 en 2005 waren het er nog 3000 tot 4000 per jaar. Op grond van de ervaringen in Nederland, verwacht het provinciebestuur met gecertificeerde preventie het aantal inbraken weer te kunnen laten dalen. Dit wordt voor het eerst uitgeprobeerd in de politiezone Dilbeek, in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Provinciegouverneur Lodewijk De Witte lichtte het project in het Dilbeekse gemeentehuis toe, met aan zijn zijde Thierry Freyne, de procureur des Konings van Halle-Vilvoorde en Willy Segers, de burgemeester van Dilbeek. Ook Arnoud Vermoesen, korpschef van de politiezone Dilbeek, Liesbeth Van Isterbeek, bestuurlijk directeur van de federale politie Halle-Vilvoorde en Frederic Verspeelt, gerechtelijk directeur van de federale politie Halle-Vilvoorde, waren hierbij aanwezig, evenals enkele vrijwillige leden van de Dilbeekse preventiedienst. Met deze delegatie wilde de provincie laten zien dat het ‘menens’ is. “Er zijn teveel woninginbraken die de veiligheid onder druk zetten en de woonkwaliteit van de inwoners verstoren”, sprak de provinciegouverneur. “Maar we stellen ook vast dat teveel woningen onvoldoende beveiligd zijn.”

3-minuten regel
Een inbreker wil volgens de initiatiefnemers stil, snel en ongezien zijn slag slaan. Het liefst wil hij binnen drie minuten in een woning geraken. Maatregelen die inbraken vertragen, zorgen dat hij meer tijd nodig heeft om de woning binnen te dringen en dan is de kans groter dat hij zijn inbraakpoging staakt. “Daarom starten we in Vlaams-Brabant met het ‘Certificaat Inbraak Veilig”, aldus De Witte. “Iedereen kan een advies vragen en zijn woning laten controleren door een preventie-adviseur. Als deze de woning voldoende beveiligd vindt, krijgt de bewoner het certificaat en een bordje dat hij zichtbaar aan zijn voorgevel kan bevestigen.” Aan het certificaat zijn voor de bewoner geen kosten verbonden. Het is aan te vragen via www.diefstalpreventieadviseur.be. Na Dilbeek gaat het initiatief ook van start in het arrondissement Leuven, in de politiezone Tienen-Hoegaarden. Verwacht wordt dat vele andere zones snel zullen volgen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner