Beveiliging nieuws

Onze partners

CDVI

VEB

PG Security Systems

2N

Nimo Drone Security

GFT

Securitas

Connect Security

Paraat

SmartSD

Add Secure

Sequrix

SmartCell

ADI

Brivo

ASIS

Traka ASSA ABLOY

EAL

Avigilon Alta

Crown Security Services

Oribi ID Solutions

G4S

Secusoft

Advancis

Eizo

VideoGuard

20face

Hanwha Vision Europe

OSEC

ASSA ABLOY

Genetec

NIBHV

NetworxConnect

Regio Control Veldt

Hikvision

Dahua

Unii

SMC Alarmcentrale

SOBA

Uniview

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

Kiwa

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Akuvox

HID

Dero Security Products

MPL

VAIBS

Bosch Security Systems

Alphatronics

Nimo Dog Security

Seris

HD Security

Nenova

Gold-IP

Top Security

Service Centrale Nederland

DZ Technologies

Seagate

Masset Solutions

CSL

CardAccess

VVNL

Paxton

i-Pro

Milestone

Trigion

ARAS

Eagle Eye Networks

IDIS

VBN

Multiwacht

Explicate

Ajax Systems

Lobeco

Bydemes

Optex

RoSecure

Centurion

Ook Nederland kwetsbaar voor terreuraanval met drones

18 september 2019
Redactie
06:28

Nederland is niet voorbereid op een aanval met drones, zoals die onlangs in Saoedi-Arabië heeft plaatsgevonden. Grote drones zijn met luchtdoelgeschut neer te halen, maar de dreiging komt van grote ‘consumentendrones’, waaraan krachtige explosieven worden bevestigd om een bloedbad aan te richten.

Hoewel Nederland tot nu toe niet getroffen is door een zware terroristische aanval, is de overheid zich wel bewust van de dreiging. Via webwinkels kunnen consumenten voor weinig geld een grote drone aanschaffen met voldoende draagkracht en bereik om een aanval met explosieven uit te voeren. Iets dergelijks was de 25-jarige Abdulkadir Ü. uit Vlaardingen van plan. Hij moet zich hiervoor in november voor de rechter verantwoorden.

Defensie
Een instantie die de samenleving tegen aanvallen met vliegende explosieven moet beschermen is het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Dit kan bij dreiging worden ingeschakeld door de lokale autoriteiten. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij grootschalige publieksevenementen of evenementen met een grote politieke betekenis, zoals een internationale top. Het DGLC wordt tientallen keren per jaar ingezet, waarbij radarinstallaties op hoge gebouwen in de omgeving van het evenement worden geplaatst. Deze detecteren alleen en zijn bedoeld om de politie op de piloot af te sturen. Nuttig als het een overtreding betreft, maar zinloos als de drone bedoeld is om een aanval uit te voeren. Dat is een probleem dat overigens niet alleen in Nederland speelt.

Roofvogels
Nederland beschikt over luchtdoelgeschut, maar dat is bedoeld om vijandige vliegtuigen neer te halen en niet geschikt om boven een drukke stad te gebruiken. Er wordt wel onderzoek gedaan naar technologie om drones onschadelijk te maken, waarbij zelfs geëxperimenteerd is met getrainde roofvogels, maar een echt goede oplossing is er nog niet. Er zijn inmiddels wel ‘geweren’ die een krachtig radiosignaal uitzenden, waarmee het contact tussen de piloot en de drone wordt verstoord, maar die worden niet stelselmatig ingezet. Het DGLC vertrouwt meer op een mobiele laser om drones te vernietigen. Die is ook effectief als de drone voorgeprogrammeerd is, zodat verstoring van het radiosignaal geen zin heeft. Het blijft echter een uitdaging als een aanval met grote aantallen drones wordt uitgevoerd, zoals in Saoedi-Arabië. Door het gemak waarmee hiervoor geschikte, betaalbare drones te koop zijn, blijft dat een significante dreiging.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner