Ook Nederland kwetsbaar voor terreuraanval met drones

Nederland is niet voorbereid op een aanval met drones, zoals die onlangs in Saoedi-Arabië heeft plaatsgevonden. Grote drones zijn met luchtdoelgeschut neer te halen, maar de dreiging komt van grote ‘consumentendrones’, waaraan krachtige explosieven worden bevestigd om een bloedbad aan te richten.

Hoewel Nederland tot nu toe niet getroffen is door een zware terroristische aanval, is de overheid zich wel bewust van de dreiging. Via webwinkels kunnen consumenten voor weinig geld een grote drone aanschaffen met voldoende draagkracht en bereik om een aanval met explosieven uit te voeren. Iets dergelijks was de 25-jarige Abdulkadir Ü. uit Vlaardingen van plan. Hij moet zich hiervoor in november voor de rechter verantwoorden.

Defensie
Een instantie die de samenleving tegen aanvallen met vliegende explosieven moet beschermen is het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Dit kan bij dreiging worden ingeschakeld door de lokale autoriteiten. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij grootschalige publieksevenementen of evenementen met een grote politieke betekenis, zoals een internationale top. Het DGLC wordt tientallen keren per jaar ingezet, waarbij radarinstallaties op hoge gebouwen in de omgeving van het evenement worden geplaatst. Deze detecteren alleen en zijn bedoeld om de politie op de piloot af te sturen. Nuttig als het een overtreding betreft, maar zinloos als de drone bedoeld is om een aanval uit te voeren. Dat is een probleem dat overigens niet alleen in Nederland speelt.

Roofvogels
Nederland beschikt over luchtdoelgeschut, maar dat is bedoeld om vijandige vliegtuigen neer te halen en niet geschikt om boven een drukke stad te gebruiken. Er wordt wel onderzoek gedaan naar technologie om drones onschadelijk te maken, waarbij zelfs geëxperimenteerd is met getrainde roofvogels, maar een echt goede oplossing is er nog niet. Er zijn inmiddels wel ‘geweren’ die een krachtig radiosignaal uitzenden, waarmee het contact tussen de piloot en de drone wordt verstoord, maar die worden niet stelselmatig ingezet. Het DGLC vertrouwt meer op een mobiele laser om drones te vernietigen. Die is ook effectief als de drone voorgeprogrammeerd is, zodat verstoring van het radiosignaal geen zin heeft. Het blijft echter een uitdaging als een aanval met grote aantallen drones wordt uitgevoerd, zoals in Saoedi-Arabië. Door het gemak waarmee hiervoor geschikte, betaalbare drones te koop zijn, blijft dat een significante dreiging.

Gedeeld

Geef een reactie