Beveiliging nieuws

Onze partners

Service Centrale Nederland

SmartSD

EAL

De Beveiligingsjurist

GFT

Kiwa

Oribi ID Solutions

20face

Optex

Uniview

Seris

Gold-IP

VAIBS

SMC Alarmcentrale

Eizo

Explicate

Bosch Security Systems

Nimo Drone Security

BHVcertificaat.online

Alphatronics

Lobeco

NetworxConnect

Genetec

Akuvox

Nimo Dog Security

RoSecure

VBN

Alarm Meldnet

Bydemes

VEB

Dero Security Products

Ajax Systems

ARAS

Masset Solutions

MPL

VVNL

Eagle Eye Networks

PG Security Systems

Secusoft

Unii

Nenova

Sequrix

Hikvision

i-Pro

Centurion

NIBHV

CDVI

Traka ASSA ABLOY

Seagate

ADI

JMB Groep

CSL

Dahua

HD Security

2N

Securitas

Trigion

ASSA ABLOY

IDIS

OSEC

SmartCell

G4S

Milestone

ASIS

SOBA

Top Security

Paxton

Avigilon Alta

Advancis

Regio Control Veldt

Crown Security Services

DZ Technologies

Connect Security

CardAccess

VideoGuard

Multiwacht

HID

Paraat

Add Secure

Brivo

Hanwha Vision Europe

Overheid komt met wetgeving tegen ondermijning

17 september 2019
Redactie
14:22

Er komt ondermijningswetgeving om geconstateerde juridische knelpunten in de huidige aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijnende criminaliteit op te lossen. Dit staat in de Rijksbegroting voor Justitie en Veiligheid, die dinsdag werd gepresenteerd.

Zo wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel om de bevoegdheid te creëren voor de burgemeester om een woning tijdelijk te sluiten na het aantreffen van wapens in een woning of de beschieting van een woning. Ook is het wetsvoorstel Gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden in ontwikkeling, dat onder andere het delen van informatie in samenwerkingsverbanden moet vergemakkelijken.

Meerjarige versteringsplannen
Daarnaast zijn er incidentele middelen (€ 100 mln.) en structurele gelden (jaarlijks € 10 mln.), die beschikbaar zijn gesteld ten behoeve van de intensivering van de aanpak verdeeld over de regio’s en landelijke partners. Deze gaan de komende periode voortvarend aan de slag met de uitvoering van de concrete meerjarige versterkingsplannen. Deze versterking wordt vormgegeven langs een aantal zogenoemde ‘rode draden’, zoals de aanpak van (drugs)criminaliteit op mainports, het verbeteren van zicht op criminele geldstromen, de versterking van de aanpak in kwetsbare gebieden en het vergroten van de weerbaarheid van bestuur en samenleving.

Integrale samenwerking
Met de inzet van deze gelden wordt een belangrijke stap gezet om het zicht op de ondermijningsproblematiek verder te verbeteren en de integrale samenwerking en uitvoeringskracht te versterken. Ook biedt de inzet van de extra middelen de mogelijkheid om via concrete pilots en projecten de aanpak te innoveren, mede met behulp van moderne technologieën. Er wordt ingezet op intensieve samenwerking tussen verschillende publieke en private instanties, zoals dat nu ook gebeurt tussen de Taskforce Brabant Zeeland en Intensivering Zuid Nederland. Er komt een bestuurlijk verbod op Outlaw Motorcycle Gangs (criminele motorbendes). De initiatiefwet daartoe is aanhangig in de Tweede Kamer en valt samen met een onderdeel uit het regeerakkoord: het maakt deel uit van de ambitie van het kabinet om met een integrale aanpak van ondermijning en georganiseerde criminaliteit te komen.

Intelligence en analysecapaciteit
Van het totaal-bedrag van incidenteel € 100 mln. is € 85 miljoen aan de regio’s toegekend, € 7,5 miljoen aan landelijke partners en € 7,5 miljoen voor centrale initiatieven zoals het Strategisch Beraad Ondermijning en het Aanjaagteam aanpak ondermijning. Een structureel bedrag ter hoogte van € 10 miljoen wordt besteed aan de versterking van de intelligence- en analysecapaciteit in RIEC/LIEC-verband en voor aanvullende capaciteit om de regionale, integrale aanpak van ondermijning in operationele zin te versterken. Ten slotte zijn middelen beschikbaar voor de versterking van het afpakken van crimineel vermogen, waarbij een belangrijk accent ligt op regionale en landelijke projecten ter verbetering van de integrale samenwerking en het integraal afpakken. De middelen ten behoeve van de regionale aanpak van ondermijning zijn ter beschikking gesteld aan de tien Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s).

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Seagate

Suricat

Wordt een partner