Particuliere beveiligers gaan illegaal vuurwerk bewaken

De politie gaat particuliere beveiligers inzetten om in beslag genomen illegaal vuurwerk te bewaken. Voorheen vervoerde de politie het vuurwerk naar een politiebureau om het daar tijdelijk op te slaan. Dat hoeft met de nieuwe maatregel niet langer.

Het illegale vuurwerk blijft nu na ontdekking door de politie op de locatie, totdat een gespecialiseerd transportbedrijf het komt ophalen voor vernietiging. In de tussentijd worden particuliere beveiligers ingezet om de partij te bewaken. Het idee hiervoor is afkomstig van politievakbond ACP. Nadat een Oost-Brabant een succesvolle proef heeft plaatsgevonden, wordt de nieuwe maatregel nu landelijk ingevoerd.

Kosten
De beveiligers worden niet bij elke vondst ingezet. De politie maakt elke keer een foto van het gevonden vuurwerk, waarna een specialist beoordeelt of de politie het zelf kan meenemen of dat gespecialiseerd transport nodig is. In het laatste geval moest de politie dan dat transport afwachten. Die taak wordt nu overgenomen door particuliere beveiligers. De kosten hiervoor, naar schatting enkele tonnen per jaar, worden gedragen door het ministerie van J&V, dat deze mogelijk gaat verhalen de voormalige eigenaren van het in beslag genomen illegale vuurwerk.

Gedeeld

Geef een reactie