Beveiliging nieuws

Onze partners

i-Pro

Explicate

RoSecure

NetworxConnect

Gold-IP

SOBA

PG Security Systems

SmartSD

Trigion

OSEC

Bydemes

NIBHV

Optex

Hikvision

Brivo

HID

Uniview

2N

IDIS

Alphatronics

Milestone

VVNL

Unii

Hanwha Vision Europe

EAL

SMC Alarmcentrale

Alarm Meldnet

MPL

Nenova

Avigilon Alta

VEB

BHVcertificaat.online

ADI

VideoGuard

VBN

Seagate

Sequrix

Dero Security Products

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Genetec

Nimo Dog Security

Crown Security Services

Secusoft

GFT

Paxton

Multiwacht

20face

Oribi ID Solutions

Service Centrale Nederland

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

CDVI

Lobeco

Dahua

Regio Control Veldt

Advancis

VAIBS

CSL

Connect Security

Eagle Eye Networks

G4S

Akuvox

HD Security

Masset Solutions

Paraat

Ajax Systems

Centurion

DZ Technologies

Eizo

Seris

CardAccess

Nimo Drone Security

Securitas

ARAS

Add Secure

JMB Groep

ASIS

Top Security

ASSA ABLOY

Kiwa

Pieter van Vollehoven wil BOA’s bij politie onderbrengen

18 april 2018
Redactie
07:20

Nederland telt momenteel zo’n 25.000 buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s). Pieter van Vollenhoven vindt dat deze mensen onderdeel van de politie moeten worden, omdat zij nu vaak onvoldoende bevoegdheden hebben om op te treden en omdat hun veiligheid in gevaar is.

Vandaag presenteert Pieter van Vollenhoven een plan om alle BOA’s onder te brengen bij de Nationale Politie. Als reden noemt de voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid dat handhavers nu te beperkt zijn in hun optreden. Dat komt onder andere doordat de 25.000 BOA’s voor zo’n 1.100 verschillende instanties werken, zoals gemeenten, het openbaar vervoer en Staatsbosbeheer. Een nadeel hiervan is dat BOA’s in bijvoorbeeld het openbaar vervoer niet achter stenengooiers aan mogen gaan die de bus met stenen bekogelen. Want dan treden ze volgens Van Vollenhoven buiten hun bevoegdheden op. Dit is iets wat volgens hem niet aan het publiek valt uit te leggen.

Politiesurveillant
Van Vollenhoven sprak al eerder zijn onvrede uit over de Nationale Politie, die volgens hem teveel aandacht geeft aan opsporing en te weinig aan handhaving van de openbare orde. Daardoor zijn burgemeesters genoodzaakt BOA’s in te schakelen. In zijn plan worden BOA’s voortaan aangesteld als politiesurveillant. Dat maakt het werk voor hen ook veiliger, aldus de voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Het kan volgens hem gebeuren dat de handhavers met zware criminaliteit worden geconfronteerd, bijvoorbeeld als zij lozers van drugsafval betrappen. Van Vollenhoven wil niet dat er gediscussieerd gaat worden over dit onderwerp als de eerste doden zijn gevallen.
De Nationale Politie is voorstander van ‘goede gesprekken’ met BOA’s, maar wil niet dat deze handhavers de rol van de wijkagent overnemen. Ook zegt het korps niet te wachten op een complete stelselverandering, waarbij 25.000 voormalige BOA’s in dienst genomen moeten worden. Een nadeel voor burgemeesters en andere instanties die BOA’s inzetten is dat zij hun regie over de inzet zullen verliezen.

Kwesties rond BOA’s komen uitgebreid aan de orde tijdens de twaalfde Dag van de BOA, op 4 juni in Ede.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

MPL

Videoguard

Wordt een partner