Politie behandelt half miljoen aangiftes per jaar niet

Bijna 56 procent van de aangiftes bij de politie belandt in de spreekwoordelijke prullenbak. Dit meldt De Telegraaf op basis van cijfers die LocalFocus bij de politie heeft opgevraagd. Het gaat om meer dan een half miljoen zaken.

Vorig jaar registreerde de politie bijna 921.000 misdrijven. Aan krap 511.000 zaken gaf de politie na een eerste beoordeling geen vervolg, door bijvoorbeeld buurtonderzoek te doen of camerabeelden te bekijken. Als redenen wordt genoemd dat de kwestie geen prioriteit heeft, dat er geen directe aanknopingspunten zijn of dat voldoende daderinformatie ontbreekt.

Amsterdam
Amsterdammers lopen de grootste kans dat zij voor niets aangifte doen. Met zes van de tien aangiftes wordt niets gedaan. In de hoofdstad wordt als verklaring gegeven dat de politie het al druk genoeg heeft met grootstedelijke problemen, zoals radicalisering, terrorisme en de vluchtelingenstroom. Rotterdam en Den Haag zitten met 54, respectievelijk 48,5 procent echter iets onder het landelijke gemiddelde. Dat komt volgens de Amsterdamse politie omdat die steden veel minder bezoekers krijgen en juist toeristen doen vaak aangiftes, waarbij de kans op een succesvolle opsporing minimaal is.

Gedeeld

Geef een antwoord