Politie betrapt cybercriminelen op heterdaad

Drie mannen zijn op heterdaad betrapt in een vakantiehuisje in de provincie Groningen terwijl zij bezig waren met het plegen van bankhelpdeskfraude. Dankzij een combinatie van verschillende opsporingstechnieken kon de politie binnenvallen terwijl de verdachten nog telefonisch in gesprek waren met een slachtoffer.

In totaal zijn vier verdachten aangehouden. Want naast de mannen van 18, 25 en 28 jaar die in het vakantiehuisje werden betrapt, werd nog een 17-jarige verdachte uit Groningen op Schiphol aangehouden. De vier worden allen verdacht van mogelijke betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Betaalfraudepanels
Na een onderzoek door het cybercrimeteam van de politie-eenheid Noord-Nederland werd op 20 juli 2021 een 18-jarige man uit Eelderwolde aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude, simkaartswapping, witwassen en als afnemer van betaalfraudepanels. Dit onderzoek werd gedraaid door het cybercrimeteam, samen met de Districtsrecherche Groningen en de lokale basisteams. Met deze betaalfraudepanels kunnen anderen phishingwebsites opzetten. Met een phishingpanel komt een slachtoffer via het klikken op een valse (betaal)link uit bij de valse site van de bank. Degenen achter het panel zien dan de door het slachtoffer ingevoerde gegevens. Daarmee kan vervolgens worden ingelogd op de echte bankensite van het slachtoffer en kan de rekening worden geplunderd.

Heterdaad
Uit onderzoeksinformatie bleek dat er voorbereidingen werden getroffen voor bankhelpdeskfraude en dat op 20 juli meerdere betrokken personen samen op een locatie zouden zitten. Om de verdachten tegelijk en op heterdaad aan te houden is besloten het vakantiehuisje binnen te vallen. Ook op twee andere locaties in Groningen en Eelderwolde zijn zoekingen gedaan. Daarbij zijn diverse laptops, telefoons, sieraden, 4000 euro aan contanten, een klompje goud en dure merkkleding in beslag genomen. De aangehouden verdachten zitten vast voor verhoor en het onderzoek gaat door.
In dit onderzoek door politie Noord-Nederland is samengewerkt met het cybercrimeteam van politie Limburg. In Zuid-Nederland zijn gisterochtend ook diverse aanhoudingen en zoekingen gedaan in een onderzoek naar sim-swapping.

Gedeeld

Geef een antwoord