Politie en boa’s willen actie tegen manier van versoepelen

Velen zullen blij zijn met de woensdag ingegane versoepelingen, maar dat geldt niet voor de politie en de boa’s. Dat komt volgens voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA-ACP vooral omdat de regels nu nauwelijks nog te handhaven zijn. Bovendien begrijpt het publiek de regels niet, met agressie tot gevolg.

Tijdens 1Vandaag zei Gerrits dat de laatste versoepelingen voor de boa’s absoluut niet wenselijk zijn. “Je wilt niet elke keer moeten optreden zoals op Koningsdag. Het water staat ons aan de lippen. Dit kan gewoon niet meer. Voor wat de handhaving betreft is het toppunt wel een beetje bereikt.” Tijdens ongeregeldheden op Koningsdag zijn enkele agenten en boa’s gewond geraakt. Daarnaast was er frustratie over het gedrag van het publiek dat corona geheel vergeten leek te zijn. Den Haag heeft volgens Gerrits geen oog meer voor de mensen die de regels moeten handhaven. Intussen blijven steeds meer agenten en boa’s ziek thuis en vinden anderen hun werk niet meer leuk.”

Geen uitvoerbare regels
Gerrits verwacht vooral problemen als de terrassen om zes uur ontruimd moeten worden. Als de uitbater dit niet voor elkaar krijgt, zullen boa’s moeten optreden. “Den Haag doet al ruim een jaar een beroep op onze loyaliteit, maar voor ons uitvoerbare regels komen er niet. De avondklok was nog wel te handhaven, want dat ging om enkelingen. Maar er zijn duizenden terrassen in heel Nederland. Dat is niet meer te doen. Daar hebben we veel te weinig mensen voor. We hebben dit aangekaart bij de minister, maar als er niet geluisterd wordt, gaan wij actie voeren. We stoppen dan bijvoorbeeld met handhaven en reageren alleen nog op noodsituaties.” Dat laatste houdt volgens de vakbondsman ook verband met de toenemende agressie. Die is de laatste maanden 20 tot 30 procent gestegen. “Intussen krijgen onze mensen geen vaccinatie, terwijl zij wel dagelijks worden toegeschreeuwd en zelfs bespuugd. Geef ons eindelijk eens een vaccinatie en middelen om ons te verdedigen.” Gerrits hoopt op spoedige verdere versoepelingen, zodat er voor de handhaving meer lucht komt.

Gedeeld

Geef een antwoord