Politie neemt meer geld van criminelen in beslag

Door een cultuuromslag in het afpakbeleid van de politie is dit jaar al meer ‘fout’ geld van criminelen afgepakt dan in heel 2017. Dit maakt het AD bekend. Verwacht werd dat dit jaar 18 miljoen euro in beslag genomen zou worden, maar de teller stond in september al op 19 miljoen.

Het succes is volgens het AD te danken aan agenten op straat die steeds alerter zijn op onverklaarbare vermogen van bepaalde personen. Vroeger werd crimineel geld vooral afgepakt na grootschalige, lange onderzoeken door de voormalige Dienst Regionale Recherche, maar tegenwoordig gebeurt dat meer en meer in de dagelijkse werkzaamheden van agenten in de districten. Het hoeft volgens de politie niet altijd een miljoen te zijn, want ook met het afpakken van enkele duizenden euro’s wordt aangegeven dat misdaad niet loont. Criminelen zouden zelfs liever de gevangenis indraaien, dan dat hun auto, sieraden of geld wordt afgepakt.

Luxe
Financieel rechercheurs zijn aangesteld om crimineel geld op te sporen, maar het zijn steeds vaker vooral gewone agenten die de buit binnen halen. Als zij iemand in luxe zien baden, zonder dat daar een goede verklaring voor is, regelen zij via het openbaar ministerie een huiszoeking wat vaak een interessante vangst oplevert. Een Rolex om de pols kan al een reden zijn voor nader onderzoek, aldus de politie. Andere indicatoren zijn een zeer dure woning of een telefoon waarmee versleuteld verkeer mogelijk is.

Gedeeld

Geef een reactie