Beveiliging nieuws

Onze partners

Oribi ID Solutions

Hikvision

20face

Service Centrale Nederland

2N

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

HID

JMB Groep

Crown Security Services

Connect Security

VideoGuard

Akuvox

HD Security

OSEC

ASIS

CDVI

CSL

Lobeco

Optex

Paraat

Kiwa

Gold-IP

NetworxConnect

Secusoft

Seagate

Milestone

Nimo Drone Security

GFT

Brivo

PG Security Systems

ADI

SmartCell

VBN

Multiwacht

Securitas

Paxton

Nenova

Alphatronics

Seris

i-Pro

Trigion

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

SOBA

Eagle Eye Networks

Sequrix

Top Security

NIBHV

EAL

CardAccess

Avigilon Alta

VVNL

Alarm Meldnet

ARAS

Dahua

Uniview

MPL

Masset Solutions

BHVcertificaat.online

Eizo

Genetec

VAIBS

Bydemes

Unii

DZ Technologies

VEB

Add Secure

IDIS

Hanwha Vision Europe

Nimo Dog Security

Dero Security Products

Centurion

RoSecure

Advancis

Explicate

Regio Control Veldt

G4S

SMC Alarmcentrale

SmartSD

ASSA ABLOY

Politie sluit virtuele schuilplaats voor criminele praktijken

20 maart 2021
Redactie
07:19

De politie heeft een bedrijfsverzamelgebouw in Heerhugowaard gesloten, van waaruit tal van criminelen activiteiten werden ontplooid. Zo waren maar liefst 800 voertuigen op het adres geregistreerd en lag er voor 300.000 euro’s aan boetes op de mat. Ook veel andere criminaliteit wordt aan het adres gelinkt.

Volgens de politie gaat het om een belangrijk centrum van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Na een langdurig gezamenlijk onderzoek door de politie, Belastingdienst, het Openbaar Ministerie, de FIOD (die allen samenwerken onder de coördinatie van het Regionale Informatie- en Expertise Centrum Noord-Holland) en de gemeente Heerhugowaard, heeft burgemeester Blase van Heerhugowaard het pand aan de Celsiusstraat op het bedrijventerrein de Zandhorst in Heerhugowaard gesloten.

Vele vormen van criminele activiteiten
De politie heeft de beschikking over zwaarwegende informatie dat de eigenaar van het pand criminele activiteiten faciliteert en daarmee ernstige verstoring van de openbare orde op deze en andere locaties in Nederland teweeg brengt. Zo is onder andere de zaak van de cocaïnewasserij in Nijeveen en de witwaspraktijken van een drankenhandel in Rotterdam te linken aan dit adres. Er zijn 800 voertuigen op dit adres geregistreerd en het CJIB meldt dat er meer dan 300.000 euro aan oninbare boetes zijn toe te schrijven aan het adres. Er zijn vele vormen van criminele activiteiten geconstateerd, zoals het witwassen van geld, belastingontduiking, illegale onderhuur, de productie en het handelen in verboden middelen (o.a. harddrugs), diverse vormen van fraude, valsheid in geschrifte en ongebruikelijk bezit en registratie van 800 voertuigen. Sluiting van dit pand betekent dat de Kamer van Koophandel bedrijven kan uitschrijven en daarmee stopen de activiteiten van deze bedrijven dan ook.

Ondernemers gedupeerd
De verhuurder wordt er onder andere van verdacht ruimte te verhuren, van waaruit diverse bedrijven zijn opgericht, die na aankoop van goederen ook weer snel werden opgeheven (turbo liquidatie). Leveranciers van goederen aan dit adres zijn nooit betaald en zijn hiervan de dupe. Ook zijn er oplichtingspraktijken geconstateerd, waar ondernemers de dupe van zijn. Een bekend voorbeeld is het versturen van spookfacturen naar bedrijven of het bellen en misleiden van kleine ondernemers met domeinnamen (domeinnaamfraude), waar zij als eerste het recht op zouden hebben. Leveranciers en klanten van deze bedrijven worden onder druk gezet of bedreigd. Deze illegale praktijken leiden tot ernstige verstoring van de openbare orde, aldus de politie.

Overheid gedupeerd
De overheid (en daarmee indirect ook de burger) is op meerdere manieren gedupeerd. Financieel-economische criminaliteit is een ernstig maatschappelijk probleem en heeft geleid tot verstoring van de openbare orde op diverse locaties in Nederland. Er zijn vele vormen van fraude geconstateerd, zoals belastingfraude, faillissementsfraude, fiscale fraude, carousselfraude en valsheid in geschrifte. Dat leidt een grote schadepost voor overheidsinstanties. Deze praktijken ondermijnen het vertrouwen in het economische stelsel en bedrijvigheid.
Eerder hebben landelijke media en televisieprogramma’s als Tros opgelicht, Undercover in Nederland, Stegeman op de Bres en Radar en Kassa aandacht besteed aan zaken die kunnen worden gelinkt aan deze virtuele schuilplaats, van waaruit criminele activiteiten werden gefaciliteerd.
De zaak kwam aan het rollen na signalen van lokale ondernemers. De politie heeft in de strijd tegen de misdaad de ogen en oren van inwoners en ondernemers nodig. Deze zaak in Heerhugowaard heeft voor de opsporingsinstanties veel kennis en ervaring opgeleverd dat kan helpen bij andere verdachte situaties met bedrijfsverzamelgebouwen in Nederland.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner