Beveiliging nieuws

Onze partners

Service Centrale Nederland

i-Pro

2N

Genetec

IDIS

NIBHV

Optex

G4S

Dahua

20face

Ajax Systems

OSEC

VEB

SMC Alarmcentrale

NetworxConnect

SmartCell

Centurion

Alarm Meldnet

ASIS

Connect Security

SOBA

Nimo Dog Security

MPL

Trigion

Seagate

Kiwa

GFT

CDVI

Gold-IP

Bydemes

Top Security

ASSA ABLOY

Uniview

Seris

ARAS

Bosch Security Systems

Alphatronics

SmartSD

HID

Regio Control Veldt

CardAccess

Paraat

VVNL

Traka ASSA ABLOY

Nenova

VideoGuard

Add Secure

Eizo

Sequrix

Dero Security Products

Milestone

Multiwacht

JMB Groep

VAIBS

Masset Solutions

ADI

Secusoft

BHVcertificaat.online

Securitas

HD Security

Akuvox

Brivo

Avigilon Alta

Hanwha Vision Europe

Lobeco

Hikvision

Unii

Crown Security Services

RoSecure

Oribi ID Solutions

CSL

Paxton

Explicate

VBN

PG Security Systems

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

Advancis

EAL

Politie start onderzoek naar mobiel banditisme

9 juni 2018
Redactie
09:10

Reizende roofbendes gaan vrolijk hun gang, kopt De Telegraaf. Dat zou komen omdat politie en justitie geen goed beeld hebben van de omvang van mobiel banditisme. De bendes trekken door Nederland en veroorzaken vermoedelijk voor tientallen miljoenen euro’s aan schade.

Om meer zicht te krijgen op de problematiek starten de politie en onderzoeksinstituut Bureau Beke een onderzoek dat inzicht moet geven in slachtoffers, daders en werkwijze. Gedacht wordt dat de criminelen vooral vanuit Oost-Europa naar Nederland komen om winkels te bestelen, inbraken te plegen en auto-onderdelen te stelen. Soms worden verdachten aangehouden, maar voordat zij moeten voorkomen zijn zij al het land uit, tot grote ergernis van de gedupeerden.  “We weten dat de impact van deze dadergroep erg groot is, maar hoe groot precies is niet bekend. Omdat deze criminelen zich zo nadrukkelijk manifesteren, willen we meer weten. Uit welke landen komen ze precies? Wie zijn hun slachtoffers of doelwitten en wat is hun werkwijze?”, vertelt woordvoerder Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid uit in De Telegraaf.

Internationaal
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Beke en het bureau Politie & Wetenschap. Omdat de daders vaak in opdracht van criminele organisaties blijken te werken en de misdrijven ook vaak in andere landen worden gepleegd, leggen politie en OM internationale dossiers aan, waarmee bewezen kan worden dat de daders lid zijn van een criminele organisatie, zodat zwaardere straffen kunnen worden opgelegd. Het OM kan niet zeggen hoeveel verdachten op het moment hun straf ontlopen, maar het zouden er genoeg zijn om snelrecht te rechtvaardigen, zodat straffen direct opgelegd kunnen worden. Internationale opsporing is lang niet altijd mogelijk. Bij zware misdrijven gebeurt het wel, maar bij het mobiel banditisme gaat het meestal om kleinere vergrijpen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

MPL

Videoguard

Wordt een partner