Politie wil burger meer bij opsporing betrekken

Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, wil burgers meer betrekken bij het politiespeurwerk. Dat zegt hij vandaag in een interview met De Telegraaf. Het gaat onder andere om het helpen terugvinden van gestolen auto’s.

Technologie en nieuwe initiatieven spelen volgens Akerboom een steeds belangrijker rol. Zo worden burgers nog meer betrokken bij de opsporing, onder andere via een ’Pokémon-achtige’ app met de naam ’Automon’. Hiermee kunnen burgers samen met de politie gestolen auto’s opsporen. Dat gebeurt simpelweg door kentekens te fotograferen. Als een foto gemaakt wordt van een geregistreerd kenteken, kan de app-speler punten verdienen. Ook kunnen burgers via de app worden gevraagd op zoek te gaan naar een bepaald kenteken.

Vermiste personen
Een andere app is ‘Samen Zoeken’. Hiermee kunnen burgers de politie helpen bij het zoeken naar vermiste personen. Deze app bestaat al, maar wordt op het moment verbeterd om de zoektochten professioneler te kunnen organiseren, aldus de korpschef. Zo is straks na te gaan waar al gezocht is en waar nog niet. Dergelijke technologie wordt ontwikkeld door de Q-teams van de politie.
Akerboom zegt zware uitdagingen te zien om het korps up-to-date te houden. In de komende zes jaar gaan er 15.000 politiemensen met pensioen en die moeten vervangen worden door nieuw personeel dat snel inzetbaar moet zijn. Daarom worden de opleidingen verkort van drie naar één jaar. Verder wordt veel meer geïnvesteerd in bestrijding van cybercrime. De komende vier jaar wordt de capaciteit van de betreffende afdelingen verdubbeld.

Gedeeld

Geef een reactie