Beveiliging nieuws

Onze partners

Dero Security Products

Brivo

Secusoft

Hikvision

Eagle Eye Networks

Paxton

MPL

GFT

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

ARAS

Oribi ID Solutions

Gold-IP

Alphatronics

BHVcertificaat.online

Service Centrale Nederland

Sequrix

Eizo

Seagate

Traka ASSA ABLOY

Centurion

SmartSD

Crown Security Services

Multiwacht

NetworxConnect

HD Security

Alarm Meldnet

Connect Security

Dahua

Optex

Advancis

Akuvox

Nimo Drone Security

Lobeco

CSL

Add Secure

SmartCell

Avigilon Alta

CardAccess

PG Security Systems

Seris

Genetec

Nimo Dog Security

ADI

CDVI

20face

Bosch Security Systems

VideoGuard

EAL

G4S

RoSecure

Explicate

NIBHV

Milestone

VAIBS

IDIS

VEB

Kiwa

De Beveiligingsjurist

Paraat

2N

Ajax Systems

Masset Solutions

Securitas

JMB Groep

VBN

DZ Technologies

Bydemes

Hanwha Vision Europe

Top Security

OSEC

Unii

HID

i-Pro

Nenova

Trigion

VVNL

Uniview

SOBA

ASIS

Regio Control Veldt

Profiling: ‘niet omdat het moet, maar omdat het nodig is’

22 januari 2019
Redactie
12:07

Maandag en dinsdag behaalden twintig profilers van Risk Security uit Hoofddorp hun hercertificering. In 2017 en 2018 volgden zij de training bij SDR Academy (Search, Detect en React). Hun certificaat verliest echter zijn geldigheid als niet tijdig een opfriscursus wordt gevolgd. Zo blijven zij op de hoogte van de nieuwste dreigingen.

De cursisten werken in uiteenlopende sectoren. Er zitten evenementenbeveiligers bij, maar ook gastheren (m/v) in 5-sterrenhotels en winkels in de PC Hooftstraat. “Daarnaast werken wij nu ook voor de overheid om met profiling potentiële terroristen te herkennen”, vertelt directeur Wilco Huijer van Risk Security. De ondernemer is er een fel voorstander van dat profiling een standaardonderdeel wordt in de beveiligingsopleiding. “Wij pleiten daar al jaren voor, maar het belang van profiling wordt nog altijd niet voldoende onderkend. Wel tonen enkele ROC’s inmiddels concrete belangstelling. Zij willen profiling als extra module aanbieden. Dat is in ieder geval een stap in de goede richting.”

Raamovereenkomst met VBe-NL
Branchevereniging VBe-NL ziet het belang van profiling wel in en sloot daarom in 2017 raamovereenkomst met SDR Academy. Tijdens een driedaagse training leren beveiligers waar zij op moeten letten om aan de hand van gedragingen van mensen kwaadaardige intensies te herkennen. “Dat hoeft niet altijd om terrorisme te gaan. Ook zakkenrollers en winkeldieven zijn vaak te herkennen als je weet waar je op moet letten”, zegt Ran Cohen, die SDR Academy is gestart op grond van zijn ervaring binnen Israëlische veiligheidsdiensten.
Steeds meer VBe-NL-leden tonen inmiddels interesse voor profiling. Maar echt hard gaat het niet. “Er is een tekort aan beveiligers”, verklaart Huijer. “Dat motiveert bedrijven niet om extra in hun mensen te gaan investeren. Jammer, want er komen ook wel weer andere tijden. En dan heb je als beveiliger en als beveiligingsbedrijf toch echt een streepje voor als je gecertificeerd bent als profiler. Voor klanten geldt hetzelfde. Wacht niet met investeren in profiling totdat er bloed op de vloer ligt!”
Cohen ziet vooral bij politie en boa’s een snel groeiende vraag naar opleidingen in profiling. “Niet omdat het moet, maar omdat het nodig is. Het is de enige effectieve manier om te beveiligen, want je voorkomt op tijd datgene waarvoor de beveiliging bedoeld is.” De certificering wordt uitgevoerd door de onafhankelijke European Security Intelligence Foundation (ESIF).

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

MPL

Wordt een partner