Provincie Utrecht wil grootschalig kentekens scannen

De provincie Utrecht wil 2,5 miljoen euro uittrekken voor een camerasysteem dat kentekens registreert. Zo wil de provincie de komende vier jaar het reisgedrag van automobilisten in kaart brengen, om op basis van de gegevens een ‘mobiliteitsgedragcampagne’ te kunnen starten.

Om het project te kunnen realiseren heeft de provincie een aanbesteding uitgeschreven. De vraag is een online en realtime dienst die verkeerskundige data genereert op basis van kentekenregistratie. Het gaat hierbij om voertuigtellingen per meetpunt en per tijdseenheid, de afgelegde route op basis van de meetpunten, de tijdsduur tussen meetpunten, de voertuigklasse per geregistreerd voertuig en registraties uit een bepaalde periode van een specifiek kenteken of kentekens. Bedrijven kunnen tot 26 juni een voorstel indienen.

Inbreuk op de privacy
Door beter zicht te krijgen op waarom mensen hun auto gebruiken, wil de provincie kijken of door middel van gedragsbeïnvloeding de overlast van het verkeer is terug te dringen. Bijvoorbeeld door mensen te vragen buiten de spits te reizen als dat kan of om het openbaar vervoer te gebruiken, als dat een goed alternatief is. Men kan zich hierbij afvragen of dit doel belangrijk genoeg is om een behoorlijke inbreuk te doen op de privacy van automobilisten. Het is straks niet makkelijk om de auto te pakken, zonder dat ambtenaren van de provincie precies kunnen nagaan waar, wanneer en waarheen gereisd wordt. Het is vrij onwaarschijnlijk dat de overheid het zal accepteren als private bedrijven dit zouden gaan doen.

Gedeeld

Geef een reactie