Beveiliging nieuws

Onze partners

CDVI

OSEC

Avigilon Alta

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

Paxton

Multiwacht

Advancis

SmartCell

Securitas

PG Security Systems

Secusoft

Eizo

Trigion

ASSA ABLOY

GFT

Bosch Security Systems

ARAS

DZ Technologies

Kiwa

Lobeco

i-Pro

HID

Sequrix

Unii

Crown Security Services

ASIS

Top Security

Oribi ID Solutions

Seris

Nenova

HD Security

Regio Control Veldt

Alphatronics

Hanwha Vision Europe

ADI

Seagate

Bydemes

Alarm Meldnet

Nimo Drone Security

VVNL

Masset Solutions

EAL

JMB Groep

Optex

Paraat

SMC Alarmcentrale

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

Brivo

NetworxConnect

Milestone

SOBA

Connect Security

20face

2N

G4S

Dahua

VBN

VideoGuard

RoSecure

Service Centrale Nederland

NIBHV

Eagle Eye Networks

CardAccess

Genetec

Add Secure

VEB

Uniview

Ajax Systems

MPL

VAIBS

Explicate

Traka ASSA ABLOY

Centurion

CSL

Hikvision

SmartSD

Akuvox

Nimo Dog Security

IDIS

Publicatie norm bepaling weerstand rookdoorgang

10 april 2020
Redactie
07:00

NEN publiceert de nationale norm NEN 6075:2020. Deze geeft de methode voor de bepaling van de weerstand tegen rookdoorgang (WRD) tussen ruimten. De belangrijkste wijzigingen in deze herziene norm betreffen de lekkagemethode.

Deze herziene versie bevat, net als de versie uit 2012, twee opties voor de bepaling van de WRD: in minuten, gebaseerd op het criterium vlamdichtheid (E) van de brandwerendheid, en in de klassen Ra of R200, gebaseerd op lekkage. De eerste methode, gebaseerd op vlamdichtheid van de brandwerendheid, is nu nog de gangbare methode. De lekkagemethode is de beoogde methode om voor nieuwbouw te worden aangewezen vanuit de wetgeving. De herziening van NEN 6075, ten behoeve van het in lijn brengen van de norm met de nieuwe eisen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), heeft naar verwachting weinig tot geen aanvullende lastenverzwaringen tot gevolg. De exacte omvang van de eventuele lastenverzwaring zal door middel van aanvullend onderzoek bepaald kunnen worden.

Wijzigingen
De belangrijkste wijzigingen in de herziene norm betreffen allemaal de lekkagemethode. In de lekkagemethode is niet de prestatie van afzonderlijke constructieonderdelen bepalend, maar die van de scheidingen waarin de constructieonderdelen zijn opgenomen. Tevens is aan de lekkagemethode een eenvoudige vuistregel toegevoegd voor de bepaling van de lekkage, zodat minder testen en berekeningen nodig zijn. Ook kent de lekkagemethode twee opties: één optie komt op hoofdlijnen overeen met de 2012-lekkagebepaling. De tweede nieuwe uitgebreide optie houdt ook rekening met rookwerendheden in serie en parallelle rookverspreidingstrajecten. De mogelijkheid om rookverspreiding door een ventilatiesysteem te voorkomen door een 20 minuten gewaarborgde mechanische afvoer is alleen nog beschikbaar in de uitgebreide optie van de lekkage-methode. Tenslotte blijft de rookdoorlatendheid van constructieonderdelen uitgedrukt in de klassen Sa en S200. De rookwerendheid van scheidingen en de weerstand tegen rookdoorgang zal echter worden uitgedrukt in de klassen Ra en R200.

Meepraten
De normcommissie ‘Brandveiligheidsaspecten bouwproducten en bouwdelen’ is verantwoordelijk voor de Nederlandse normen voor brandproeven voor bouwproducten en de Nederlandse inbreng bij Europese en mondiale normen voor brandproeven. Met deze normen kan worden beoordeeld welk brandgedrag een product heeft om bijvoorbeeld te kunnen voorkomen dat brandbare producten of producten met veel rookproductie in vluchtwegen worden toegepast. Daarnaast kan worden beoordeeld hoe lang draag- en scheidingsconstructies weerstand kunnen bieden tegen branduitbreiding en rookverspreiding. Wie als belanghebbende partij wil meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied kan een e-mail sturen naar [email protected].

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner