Rapport over de waarde van Big Data voor beveiliging

Tijdens het maandelijkse HSD Café wordt bij The Hague Security Delta vanmiddag het rapport ‘Enabling Big Data Applications for Security’ gepresenteerd. Dit is het resultaat van een onderzoek naar hoe Big Data verantwoord is in te zetten voor veiligheidstoepassingen.

De belangstelling voor het rapport is groot. Binnen korte tijd was het HSD Café van vandaag volgeboekt. Het is dan ook een belangrijk onderwerp. Big data wordt gezien als oplossing voor vele verschillende veiligheidsvraagstukken. Maar bij de toepassing komen ook nieuwe onderwerpen naar boven, zoals: vertrouwen in techniek, het non-discriminatie beginsel, nieuwe kwetsbaarheden door datacentralisatie en gebruik van persoonlijke gegevens. Algoritmen op basis van Big Data en Artificiële Intelligentie nemen steeds ingrijpendere beslissingen. Waar moet je rekening mee houden bij de ontwikkeling van applicaties? Welke vragen moet elke project- of programmamanager zich stellen bij het toepassen van Big Data?

Praktijkvoorbeelden
Tijdens het HSD Café wordt de studie, die in opdracht van HSD is uitgevoerd door de Universiteit Leiden, Universiteit van Amsterdam en HCSS toegelicht. Wat kan er met Big Data, wat is er wenselijk en wat zijn praktijkvoorbeelden? Wat zijn aanbevelingen voor het ontwikkelen van een verantwoorde Big Data-toepassing voor veiligheid?
Er zijn al verschillende toepassingsdomeinen waar geëxperimenteerd wordt met Big Data, zoals evenementenveiligheid en ondermijnende criminaliteit. Tijdens het HSD Café worden deze geïntroduceerd om daarmee het publiek uit te nodigen mee te denken over de verdere ontwikkeling en kennis met elkaar te delen over succesvolle toepassingen van Big Data.

Gedeeld

Geef een reactie