Beveiliging nieuws

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

Unii

Genetec

Regio Control Veldt

JMB Groep

Hikvision

De Beveiligingsjurist

Nenova

ADI

HD Security

Multiwacht

SmartCell

Seris

Paxton

Uniview

Eizo

2N

Secusoft

PG Security Systems

EAL

Lobeco

Centurion

Nimo Dog Security

SmartSD

Service Centrale Nederland

CardAccess

i-Pro

VideoGuard

OSEC

HID

Sequrix

Advancis

Add Secure

Connect Security

ARAS

Bosch Security Systems

Akuvox

G4S

Hanwha Vision Europe

GFT

ASSA ABLOY

Crown Security Services

Gold-IP

Avigilon Alta

VVNL

Securitas

Masset Solutions

Brivo

VEB

Kiwa

VAIBS

Seagate

NIBHV

DZ Technologies

20face

NetworxConnect

Alphatronics

Paraat

IDIS

Ajax Systems

Trigion

SOBA

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

Milestone

VBN

Bydemes

CSL

Optex

Top Security

CDVI

Nimo Drone Security

BHVcertificaat.online

Explicate

Alarm Meldnet

ASIS

RoSecure

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

Rechtszaken tegen omstreden gezichtsscanbedrijf Clearview

28 mei 2021
Redactie
06:54

Clearview, het Amerikaanse bedrijf dat wereldwijd gezichten en persoonsgegevens verzamelt via onder andere sociale media en die doorverkoopt aan overheden en bedrijven, is door verschillende Europese privacyorganisaties voor de rechter gesleept. Het bedrijf zou handelen in strijd met de AVG.

De wijze waarop Clearview gegevens verzamelt en verwerkt zou volgens de privacyorganisaties in strijd zijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Daarom willen zij dat het Amerikaanse bedrijf haar activiteiten in de EU staakt. Clearview beheert een enorme database met zo’n drie miljard gezichten en bijbehorende persoonsgegevens en verkoopt die data onder andere aan politiediensten. Die kunnen daarmee via slimme camera’s voorbijgangers herkennen en volgen. Het bedrijf zou ook een klant in Nederland hebben, al is niet bekend of dat een overheidsorganisatie is.

Al vaker aangeklaagd
De organisaties die Clearview willen bannen zijn Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights uit Italië, Homo Digitalis uit Duitsland, NYOB uit Oostenrijk en Privacy International uit Groot-Brittannië. Volgens hen zetten mensen hun gezicht en persoonsgegevens niet op internet met de bedoeling dat een bedrijf een lucratief handeltje kan maken met de doorverkoop daarvan.
Het is niet voor het eerst dat Clearview wordt aangeklaagd. De Amerikaanse staat Californië wilde al eerder een verbod en privacyautoriteiten in Australië, Canada en Groot-Brittannië zijn aan het onderzoeken hoe zij het bedrijf kunnen aanpakken.
Clearview zegt de gegevens alleen te verzamelen om politiediensten te helpen criminelen op te sporen, maar BuzzFeed News kwam er achter dat ook private bedrijven tot de klantenkring behoren. Daarop zegde het bedrijf toe niet langer aan private klanten te zullen leveren, maar het is niet bekend of die belofte al is waargemaakt.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner