Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

VideoGuard

Seris

GFT

Hikvision

Connect Security

Genetec

VVNL

OSEC

SmartCell

Service Centrale Nederland

IDIS

Sequrix

Dahua

Ajax Systems

Gold-IP

Top Security

ASSA ABLOY

Unii

SMC Alarmcentrale

PG Security Systems

Advancis

Lobeco

Explicate

Optex

CSL

Traka ASSA ABLOY

Trigion

Securitas

Add Secure

ASIS

VEB

Dero Security Products

Kiwa

Oribi ID Solutions

Centurion

Masset Solutions

Eizo

Akuvox

BHVcertificaat.online

DZ Technologies

SmartSD

Milestone

Seagate

HD Security

Multiwacht

Secusoft

SOBA

Alarm Meldnet

MPL

NetworxConnect

Hanwha Vision Europe

Bydemes

Uniview

G4S

Paxton

ADI

VAIBS

Brivo

EAL

Eagle Eye Networks

Nimo Drone Security

Paraat

i-Pro

CDVI

Regio Control Veldt

Alphatronics

JMB Groep

20face

NIBHV

Crown Security Services

2N

HID

VBN

Nimo Dog Security

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

ARAS

CardAccess

RoSecure

Nenova

Reizigers steeds minder agressief

3 augustus 2016
Redactie
17:48

In tien jaar is de agressie in het openbaar vervoer enorm afgenomen. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van verschillende openbaar vervoerbedrijven. Het gaat om aantallen, de ernst van de incidenten is niet onderzocht.
RTL Nieuws vroeg cijfers op bij NS, GVB, RET en de streekvervoerders op. Het gaat dan om gevallen van mishandeling, bedreiging (met of zonder wapen), duwen, trekken, spugen en aanraken. Bij alle vervoersbedrijven is een daling van het aantal incidenten tegen personeel te zien, aldus RTL Nieuws.
Bij de NS daalde het aantal geregistreerde incidenten sinds 2005 van 1099 naar 642. GVB registreerde een vermindering van 253 in 2006 naar 119. HTM noteerde een stijging. 68 gevallen in 2008 en 97 incidenten in 2015. Bij RET ging het van 565 in 2006 naar 358 incidenten. Bij de streekvervoerbedrijven daalde het aantal incidenten van 2238 in 2008 naar 1637.
Maatregelen effectief
De daling is lastig te verklaren. Universitair hoofddocent Ronald van Steden van de VU zegt dat verschillende maatregelen tegen geweld waarschijnlijk een rol hebben gespeeld. Hij doelt daarbij op meer cameratoezicht en het feit dat ov-bedrijven het onderwerp serieuzer zijn gaan nemen en hun personeel hebben geschoold. Volgens Van Steden is het nu zaak om de maatregelen beter te richten op de tijdstippen van de incidenten en de aard van de incidenten. Op die manier kan het aantal incidenten nog verder dalen.
Geen oorlog
De cijfers hebben alleen betrekking op aantallen incidenten en niet op de ernst ervan. “Misschien vindt verharding wel plaats in de perceptie van de ov-medewerkers”, zegt Van Steden tegen RTL Nieuws. “Dat gevoel moet je serieus nemen, maar de cijfers wijzen niet op een ‘verharding’. Het is geen oorlog in het ov.”
Na de zomer willen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Veiligheid en Justitie aanvullende maatregelen treffen om het geweld in het openbaar vervoer verder terug te dringen. Donkere plekken op stations krijgen meer licht, er komen meer open ruimtes op stations en de stations worden makkelijker bereikbaar gemaakt voor hulpdiensten.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner