Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid al 6000 keer gebruikt

Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid nemen bedrijven onvoldoende maatregelen om zich te beschermen tegen digitale fraude. Dit is te voorkomen met de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid, die inmiddels door ruim 6000 bedrijven is gebruikt.

Dat is volgens het CCV één van de belangrijkste uitkomsten van het Cybersecurity-onderzoek Veilig Online 2021, dat I&O Research uitvoerde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). CCV-adviseur Tanja Stoops waarschuwt dat de impact van een cyberincident vaak wordt onderschat en dat het echt belangrijk is dat bedrijven zich hier tegen wapenen.

Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid
In veel gevallen ontbreekt de kennis om de digitale beveiliging goed op orde te hebben. Om ondernemers hierbij te helpen ontwikkelden vakinhoudelijke experts en ondernemersorganisaties afgelopen jaren de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid. Aan de hand van elf vragen kan een ondernemer eenvoudig het risico op een cyberincident nagaan en zien welke beveiligingsmaatregelen nodig zijn. Hij is daarvoor, net als bij brand en inbraak, zelf verantwoordelijk. Veel ondernemers denken echter dat een cyberincident een ver van hun bed show is. Helaas is de realiteit anders. Bijna dagelijks ontvangen ondernemers nepmails en links naar nepwebsites. Criminelen gebruiken ransomware om computers, bestanden of een netwerk te blokkeren en versleutelen. Deze geven ze pas weer vrij als er betaald wordt. Bedrijven die dit overkomt liggen volledig plat. Met soms een faillissement tot gevolg.

Gedeeld

Geef een antwoord