Beveiliging nieuws

Onze partners

Dero Security Products

Akuvox

Sequrix

Eizo

Brivo

Eagle Eye Networks

Koninklijke Oosterberg

Paraat

Alarm Meldnet

RoSecure

Lobeco

NetworxConnect

ADI

JMB Groep

Avigilon Alta

SmartSD

Bosch Security Systems

HD Security

Crown Security Services

Multiwacht

Securitas

VideoGuard

Top Security

NIBHV

Optex

Milestone

2N

SmartCell

Nimo Drone Security

Connect Security

CardAccess

Trigion

DZ Technologies

Hanwha Vision Europe

Regio Control Veldt

GFT

ASIS

Dahua

20face

Uniview

De Beveiligingsjurist

CDVI

Kiwa

Service Centrale Nederland

i-Pro

Genetec

Nenova

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Hikvision

VEB

CSL

MPL

SOBA

G4S

Alphatronics

ASSA ABLOY

Explicate

PG Security Systems

Nimo Dog Security

SMC Alarmcentrale

Paxton

Add Secure

HID

ARAS

Advancis

Seagate

VVNL

EAL

Gold-IP

Seris

Ajax Systems

VBN

IDIS

OSEC

Secusoft

Centurion

VAIBS

Unii

BHVcertificaat.online

Bydemes

Oribi ID Solutions

Rondetafel in Tweede Kamer over Wetsvoorstel Computercriminaliteit III

11 februari 2016
Redactie
14:17

Bij het bestrijden van computercriminaliteit moet de rechter zowel vooraf als achteraf kunnen toetsen. Dat vindt Rechtspraak. Juristen maken zich zorgen over de steeds verdergaande bevoegdheden van politie en Openbaar Ministerie om binnen te dringen in computers.

Bij binnendringen van een ‘geautomatiseerd werk’ (verder: computer) dat zich niet in Nederland bevindt (of als de locatie niet kan worden vastgesteld), verdient het aanbeveling in de wet vast te leggen dat dit alleen mag in zeer uitzonderlijke gevallen.
Deze twee punten bracht senior raadsheer Christiaan Baardman, coördinator van het Kenniscentrum Cybercrime van de Rechtspraak, vandaag naar voren tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het Wetsvoorstel computercriminaliteit III. Tijdens zo’n rondetafelgesprek laten Kamerleden zich bijpraten over de stand van zaken over een bepaald onderwerp.

Grondrechten
Het Wetsvoorstel Computercriminaliteit kent een lange voorgeschiedenis. Dit is te verklaren vanuit de complexiteit van het nieuwe opsporingsmiddel en de mogelijk vergaande inbreuk op grondrechten, met name de privacy van burgers. De Raad voor de rechtspraak bracht over dit wetsvoorstel eerder een wetgevingsadvies uit.

Toetsing
De Rechtspraak is van mening dat juist vanwege deze mogelijke inbreuk er zowel vooraf (als het Openbaar Ministerie wil inbreken in een computer) als achteraf (als de gegevens zijn vergaard) een toets moet zijn door de rechter. Die toets moet dan plaatsvinden op grond van rechtmatigheid (mag het volgens de wet?), proportionaliteit (staat de verdenking in verhouding tot de inzet van het middel?) en subsidiariteit (is de inzet van het middel noodzakelijk?).

Ingewikkeld
Extra ingewikkeld wordt het binnendringen van een computer als niet duidelijk is of het systeem zich wel in Nederland bevindt. Baardman bracht vandaag bij de Kamerleden onder de aandacht dat, internationaalrechtelijk gezien, er op dit moment geen bevoegdheid is binnen te dringen in netwerken die zich niet op Nederlands grondgebied bevinden. Baardman beval dan ook aan – naar Duits voorbeeld – in de wet vast te leggen dat binnendringen in buitenlandse netwerken alleen in zeer uitzonderlijke gevallen mag. Volgens internationaal recht mag het dan wel. Concreet moet het dan gaan om levensgevaar, gevaar voor lichamelijk letsel of vrijheidsbeneming of bedreiging van voortbestaan van staat of mensheid.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner