Beveiliging nieuws

Onze partners

Securitas

Seagate

PG Security Systems

VVNL

Seris

Nimo Drone Security

Ajax Systems

ARAS

2N

Eagle Eye Networks

CardAccess

Bosch Security Systems

OSEC

Hikvision

SmartCell

Avigilon Alta

Paxton

Unii

IDIS

Eizo

Alphatronics

JMB Groep

Genetec

ASSA ABLOY

ASIS

Lobeco

Secusoft

Add Secure

VideoGuard

G4S

Uniview

SMC Alarmcentrale

CSL

i-Pro

Advancis

VEB

EAL

SOBA

VBN

GFT

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

ADI

Multiwacht

Traka ASSA ABLOY

RoSecure

Hanwha Vision Europe

Explicate

Top Security

Gold-IP

Oribi ID Solutions

Brivo

VAIBS

NIBHV

20face

Masset Solutions

Dero Security Products

Optex

Milestone

MPL

Nenova

Kiwa

NetworxConnect

Sequrix

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

HD Security

Paraat

CDVI

Centurion

Bydemes

Connect Security

SmartSD

Crown Security Services

Trigion

Service Centrale Nederland

Akuvox

DZ Technologies

HID

Regio Control Veldt

Ruim 10.000 agenten vorig jaar slachtoffer van geweld

12 mei 2020
Redactie
06:04

Politiemensen hebben nog altijd regelmatig met agressie en geweld te maken dat tegen henzelf is gericht. Dat blijkt uit de jaarcijfers Geweld Tegen Politieambtenaren (GTPA). In toename is vooral te zien in zware mishandeling en incidenten met vuurwerk gericht op de politie.

In totaal werden vorig jaar 10. 624 politiemensen slachtoffer van tegen henzelf gerichte geweldsincidenten. Dat is een lichte afname ten opzichte van 2018. Toen waren dat nog 10.781 politieagenten. De cijfers zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder zware mishandeling, inrijden met voertuig op een agent, aanranding en belediging/spugen. De cijfers geven een helder beeld van de aandachtspunten voor de politie. “Geweldsincidenten raken de mens in het uniform, terwijl we best tegen een stootje kunnen. Ze hebben ook invloed op het thuisfront”, zegt programmamanager Ruud Verkuijlen van Geweld tegen politie ambtenaren. “Deze vormen van agressie en geweld horen niet bij ons werk. En belemmeren agenten in het werk.”

Vuurwerk gooien
Zo is het aantal agenten dat zwaar vuurwerk naar zich kreeg gegooid flink gestegen. In 2019 overkwam dat 94 politieagenten, tegenover zestien in 2018. De toename van het vuurwerk-gerelateerd geweld tegen de politie en hulpverleners bracht een maatschappelijk en politiek debat op gang over de veiligheid van hulpverleners en agenten tijdens de jaarwisseling. Dat leidde begin dit jaar tot een politiek besluit om komend Oud & Nieuw het afsteken van vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden om zo de jaarwisseling veiliger te maken voor publiek, hulpverleners en agenten.

Zware mishandeling
Politiemensen zijn bij het uitvoeren van hun werk soms ook zelf het slachtoffer van een zware mishandeling. In 2019 verdubbelde dat type geweldsincident. 51 politiemensen kregen ermee te maken tegenover 25 in 2018. Het baart de politie zorgen dat zoveel agenten geconfronteerd worden met zware mishandeling. De impact van een zware mishandeling voor de betrokken politieambtenaren is groot, zowel fysiek als mentaal. Verkuijlen: “Om die reden willen wij de stapeling van dit soort incidenten vroegtijdig signaleren. Zo krijgen wij meer zicht op het welzijn van politiemensen en kunnen leidinggevenden daar gericht aandacht aan geven.”

Agressie personen verward gedrag
Daarnaast laten de cijfers een toename zien van geweld tegen de politie door personen met verward gedrag. In 2018 kregen 636 politiemensen te maken met agressief gedrag, in 2019 waren dat er 790. De politie ziet steeds meer geregistreerde meldingen van mensen die de grip op het leven verliezen en overlast veroorzaken. Zo’n twintig procent van het politiewerk betreft incidenten met personen met verward gedrag. Achter deze cijfers gaat menselijk leed en maatschappelijke overlast schuil. Het gaat in veel gevallen om kwetsbare mensen die hulp nodig hebben. Toename van GTPA-zaken met personen met verward gedrag laat volgens de politie zien dat zij er nog steeds in eerste aanleg alleen voor staat. De hulp voor personen met verward gedrag zou primair een taak voor de zorg zijn, waarbij de politie ondersteunt.

Het rapport is hier te downloaden.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner