Schiphol vervangt predictive profilers door apparatuur

De 170 predictive profilers van Procheck International, die onder andere passagiers op Schiphol ondervragen, worden eind dit jaar vervangen door 3D-scanners en intelligente camera’s. De NCTV bevestigt dit tegenover De Telegraaf. Voor de medewerkers wordt ander werk gezocht.

De profilers zijn getraind in het herkennen van kwaadaardige intenties bij passagiers. Ze worden onder andere ingezet bij de gates, waar vliegtuigen richting landen als de Verenigde Staten en Israël vertrekken. Dit wordt echter niet langer nodig geacht op de luchthaven. Schiphol zegt zich te baseren op een ’aanwijzing’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid, in overeenstemming met de Luchtvaartwet. Vluchten waarbij verhoogd terreurrisico aan de orde is, krijgen een andere vorm van veiligheidstoezicht bij controle van passagiers en handbagage. De luchthaven zegt tegen De Telegraaf dat geprobeerd wordt om ander werk te vinden voor de medewerkers van Procheck. Dit bedrijf ontwikkelt intussen samen met de vakbonden een sociaal plan.

Cruciaal belang
Volgens de NCTV verandert er niets aan het beveiligingsniveau op Schiphol. Alleen zullen observaties en visitaties op een andere manier worden ingevuld. Daarbij wordt vooral gebruikt gemaakt van moderne scantechnieken. Procheck heeft weinig begrip hiervoor. Volgens een woordvoerder is op kwetsbare locaties als luchthavens ervaren personeel nodig. Beveiligers die deskundig zijn opgeleid om potentiële dreigingen te herkennen en daarop direct actie te nemen. De menselijke factor is volgens het beveiligingsbedrijf vaak van cruciaal belang voor een optimale beveiliging en afschrikeffect. De profilers observeren reizigers en ondervragen deze als afwijkend gedrag wordt geconstateerd. Dat gebeurt bij de gates, maar ook op andere plaatsen van de luchthaven, waar observanten in burger actief zijn.

Gedeeld

Geef een reactie