Scholen mijden buitenland wegens terreurdreiging

Eén op de vijf scholen in het voortgezet onderwijs wijzigt buitenlandse bestemmingen vanwege aanslagen of terreurdreiging. Dat blijkt uit onderzoek onder 217 schooldirecteuren, dat uitgevoerd is door DUO Onderwijsonderzoek & Advies, een onafhankelijk onderzoeksbureau.

De meest genoemde bestemmingen die niet meer worden bezocht zijn Londen, Parijs en Berlijn. Op het merendeel van de scholen die hun bestemmingen hebben gewijzigd, zijn de bestemmingen vervangen door andere bestemmingen. De meest genoemde ‘vervangende’ bestemmingen zijn Praag en (ook weer) Berlijn.
Op twee derde (68%) van de middelbare scholen die jaarlijks buitenlandse reizen voor leerlingen organiseren, is er binnen de school discussie over de buitenlandse bestemmingen. Het meest wordt er gediscussieerd over het wijzigen van bestemmingen vanwege aanslagen/terreurdreiging (41%).

Ouders
Op 52% van de scholen die jaarlijks buitenlandse reizen voor leerlingen organiseren, komt het voor dat leerlingen van hun ouders niet meer met school mee mogen naar een buitenlandse bestemming vanwege aanslagen/terreurdreiging. Meestal komt dat per school een enkele keer voor. In deze gevallen biedt de school een alternatief (thuisblijf-)programma aan, accepteert/respecteert de school het niet-deelnemen of biedt de school leerlingen de mogelijkheid om te kiezen voor een andere bestemming.

Hier kunt u het rapport downloaden.

Gedeeld

Geef een reactie