Beveiliging nieuws

Onze partners

Add Secure

Eizo

Centurion

VEB

Service Centrale Nederland

Avigilon Alta

20face

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

Sequrix

Seris

CardAccess

Dahua

OSEC

Seagate

IDIS

NetworxConnect

Unii

2N

Optex

Multiwacht

Explicate

Advancis

Uniview

Crown Security Services

Nimo Drone Security

ADI

Securitas

SMC Alarmcentrale

GFT

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Nenova

Akuvox

NIBHV

Hikvision

CDVI

VAIBS

EAL

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

Secusoft

DZ Technologies

ARAS

SOBA

G4S

Genetec

RoSecure

i-Pro

Alarm Meldnet

JMB Groep

Alphatronics

MPL

Trigion

ASIS

VVNL

Bydemes

Kiwa

Ajax Systems

Hanwha Vision Europe

BHVcertificaat.online

HID

Paraat

Brivo

CSL

Regio Control Veldt

PG Security Systems

VBN

Paxton

Top Security

Dero Security Products

SmartCell

Masset Solutions

Nimo Dog Security

HD Security

Bosch Security Systems

Connect Security

Lobeco

Milestone

SmartSD

Slapende beveiliger ten onrechte op staande voet ontslagen

18 maart 2020
Redactie
13:51

Ontslag op staande voet is een te zware straf voor in slaap vallen tijdens het werk. Dat vond het gerechtshof in Arnhem in een zaak die een beveiliger had aangespannen tegen zijn werkgever Code Beveiliging. Het bedrijf moest hem alsnog acht maanden salaris nabetalen. De beveiliger is inmiddels met pensioen.

De destijds 65-jarige beveiliger ‘werkte’ sinds 2012 bij de Utrechtse zorginstelling Abrona, waar verstandelijk gehandicapten wonen. Volgens zijn werkgever zou hij structureel in slaap vallen tijdens zijn diensten, al ontbrak het bewijs daarvan. Wel werd hij een keer slapend aangetroffen door een collega. Die meldde dit, waarop de beveiliger op staande voet werd ontslagen. Code Beveiliging koos voor de zwaarste sanctie vanwege de kwetsbaarheid van de bewoners van de zorginstelling. Deze mensen zouden bij een incident niet in staat zijn zichzelf in veiligheid te brengen.

Hoger beroep
De beveiliger was het niet eens met het ontslag en stapte naar de rechter. Die stelde hem afgelopen najaar in het gelijk. Code Beveiliging besloot daarop hoger beroep aan te tekenen. Het bedrijf wilde niet alleen goedkeuring van het ontslag, maar ook terugbetaling van bijna 43.000 euro aan salarissen over 2017 en 2018, omdat de medewerker niet gewerkt zou hebben, maar voortdurend en structureel had geslapen tijdens zijn dienst.
Code Beveiliging verloor de zaak in hoger beroep omdat de beveiliger niet alleen aanwezig was in de zorginstelling. Hij draaide de diensten samen met een ervaren collega. Daarnaast speelde de hoge leeftijd van de beveiliger een rol. Een officiële waarschuwing was volgens het Gerechtshof voldoende geweest. Ook vond de rechter dat niet voldoende bewezen was dat de beveiliger structureel sliep tijdens zijn werk. Waarom zou hij daar dan niet eerder op zijn aangesproken? De foto die een collega had gemaakt, was van een zodanige kwaliteit dat de beveiliger hierop niet geïdentificeerd kon worden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner